Има ли информационен хаос около цените, продажбите и търсенето на

...
Има ли информационен хаос около цените, продажбите и търсенето на
Коментари Харесай

Люба Атанасова: Няма сензация в цените на пазара за имоти



Има ли информативен безпорядък към цените, продажбите и търсенето на жилищни парцели в България? Раздува ли се балонът на пазара, откакто от ден на ден от новото строителство се продава на " зелено "?

Според интензивно настоящите на пазара на парцели има доста огромна ниша в сектора - неналичието на жилища, които да се продават под 900 евро за квадратен метър, уточни Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ":

В момента има ниша на пазара и който желае да се възползва от тази ниша - липсват сега на пазара жилища до 900 евро от новото строителство.

Защото в София през последните години няма цени на ново строителство под 1000 евро. С тази концепция Люба Атанасова приключи разбора, който заключи картината на пазара на парцели през годината. И в случай че за други анализатори цените на парцелите скачат надали не над 10%, то съгласно нея, има повишение на цените, само че не доста. Няма сензация:

Лутане и безпорядък, но  най-много, съгласно мен, идва от това, че нямаме задоволително информация на пазара от позиция на това, че няма нито една институция, която да дава съответна информация. Навсякъде има едни служби, в които влизате и виждате каква е статистиката за всичко. Ние, в България, статистика на цена къде имаме? Има някакви хипотези, акуратност няма. Ние самите си сътворяваме безпорядък. Имаме растеж на цените на пазара, само че в това време имаме стопански растеж. Нормално е едното да върви за ръка с другото. Имаме невисок % лихви на депозитите, а на заемите в никакъв случай до момента не е имало. Това е исторически проект с най-ниските заеми.

Ще се спука ли следващият балон в сектора? Вече има много нерешителност в това отношение. Няма нервност за заеми, вложителите са извънредно прецизни при взаимоотношенията с банките. Ако преди строяха най-различни хора без опит и визия напред, то сега се разчита на опита и средствата:

Данните, с които разполагаме, не предвещават това да се случи. Имаме търсене, имаме предложение. Когато една стока я няма на пазара, надлежно тя получава и по-висока цена. Качеството на парцелите е доста по-различно от това, което беше преди години. Годината е добра, умерена. Нямаше някакви изненади, с леки темпове нагоре, само че е нещо напълно обикновено. Очаквам идната година да няма някакви основни промени на пазара. Няма сензация. Всичко е допустимо, само че факторите са външни, не са вътре при нас. Не знам за какво непрестанно някой приказва за този балон, основава някакъв боязън в хората.

Купувачите пък разчитат на двойните покупко-продажби или така наречен мостови покупко-продажби – продават панелния апартамент и купуват ново строителство. Банките кредитират не повече от 40-50% от цената на жилището, а не както се чува – 100% от него.

Люба Атанасова опроверга и митът, че към този момент се купуват повече тристайни жилища. 2017 е годината на двустайните жилища и по тази причина такива всеобщо се строят.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР