Има ли готовност България да въведе еврото от 2024 г.,

...
Има ли готовност България да въведе еврото от 2024 г.,
Коментари Харесай

Готови ли сме да въведем еврото от 2024 г.?

Има ли подготвеност България да вкара еврото от 2024 година, какво ще се промени и какво ще нарастне при въвеждането му у нас? Това дискутираха стопански специалисти в.

Според Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за стопанска система и политика, еврото не би трябвало да се вкарва у нас.

" Смятам, че сегашната ни система е доста по-добра. От една страна тя взима всички плюсове, които бихме имали в еврозоната, и изолира огромна част от минусите. На процедура главният проблем с влизането е, че ние нямаме мотив за това ", разяснява той.

Икономистът Владимир Сиркаров е на друго мнение обаче. По думите му тематиката е извънредно значима за страна ни.

" По-дълбоката евроинтеграция парира едно вероятно политическо решение за анулация на валутния ръб, примерно в един предстоящ интервал и прекосяване към напълно дискреционна политика на Българската централна банка, което крие своите опасности ", сподели Сиркаров.

Експертите обясниха, че има два процеса при приемането на евровалутата у нас - директното прекосяване към нея и следващ по-продължителен развой. Според Пенчев прекосяването към евровалута може да крие рискове.

" Ние сега влизаме в един световен инфлационен цикъл. Ние го виждаме с новините за цената на тока, газта, парното. Инфлацията ще бъде доста сериозен проблем и това консолидиране с еврозоната може да ускори тези резултати ", изясни Стоян Пенчев.

Според Сиркаров обаче няма да има краткосрочна инфлация, а единствено доста лека смяна, която ще бъде незначителна. Той добави, че е значимо да се водят тези диспути и да се разясняват другите гледни точки.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР