Има ли финансови нарушения в Пирогов и какво се случва

...
Има ли финансови нарушения в Пирогов и какво се случва
Коментари Харесай

Доц. Спасков коментира случващото се в Пирогов и парите за здравеопазване

Има ли финансови нарушавания в " Пирогов " и какво се случва със Здравната каса?

" Това е една позната скица, директорът трябва да се смени и незабавно се афишира, че той има финансови нарушавания, надалеч преди да се създадат инспекции. Проверките стартират да се вършат по-късно. Първоначалната инспекция демонстрира неща, които можем да тълкуваме по друг метод. По-късно се оказва, че нарушавания е нямало, само че към този момент директорът е отхвърлен. Новият човек е към този момент на поста си и ние забравяме за събитията ", изясни някогашният шеф на " Пирогов "  доц. Спас Спасков в  студиото на  " Денят ON AIR "

Той счита, че ще би трябвало да има някакъв действителен одит и да бъде направена инспекция, а когато се каже истината, този, който не е бил прецизен – да бъде глобен.

Относно думите на здравния министър, който сподели по-рано, че одитът е осъществен в интервала 22 юни 2023 година, гостът се съгласи, че здравният министър най-вероятно се базира на някакви документи и данни.

" Но част от политическите сили се съмняват в истинността на тези данни и в случай че се окаже след време,  че документите са неточни – съставителите на тези документи би трябвало да понесат наказания ", добави той.

Доц. Спасков позволява и министърът да е бил измамен: Той е в едно много неразбираемо състояние – самият той не е наясно със себе си. От една страна сподели, че има тежки нарушавания, а от друга, че няма да сменя шефа.

" Когато се базираме на прокурорска инспекция, не трябва да забравяме, че огромна част от прокурорските инспекции приключват с позитивен резултат за този, който е проверяван. Когато аз бях шеф, са ме проверявали най-малко шест или седем пъти с резултата – няма нарушавания. Прокурорите авансово знаят, те имат сигнал, че нещо става. Сигналът идва най-много от заинтригувани места с избрана цел ", беше безапелационен Спасков.

" Пирогов има нови вземания, които ще дойдат от Здравната каса, болничното заведение е в положително положение ", уточни гостът

Според доцент Спасков съществува блян за възобновяване на управлението на болница " Пирогов ". 

По мотив шефа на клиниката по детска хирургия, който бе разкъсан на конкурс за същия пост, доцент Спасков назова тези решения " неразумни ", и акцентира, че те са заложени в механизмите на тези промени. 

" Този скандал е артикул на неразумното решение шефовете на клиники да бъдат сменяни по конкурсни изпити. Няма по какъв начин той да бъде изпитван, това е унизително ", разяснява той. 

По думите му бюджетът на Здравната каса се изготвя от квалифицирани хора и те знаят какво оферират.

" Информацията, която излезе в медиите, беше за дребни неща, които би трябвало да се коригират в текстовете. Едно от нещата е кой да прави търговията с част от медикаментите, които се закупуват от страната – дали да бъде Здравната каса или министерството. Този въпрос се слага най-вероятно с цел да се показва нуждата от прелиминарен диалог, когато предлагаме нещо и имаме коалиция –те би трябвало да беседват между тях, разговор е необходим ", съобщи доцент Спасков.

Относно предлагането на Движение за права и свободи да отпаднат електронните предписания, доцент Спасков сподели, че  " би трябвало да се поправя механизма на отпущането на електронни предписания ".

" Аз самият изписвам предписания и при еднообразно попълване на формуляра един път ме позволява да пусна рецептата – различен път – не. Аз самичък не мога да открия къде греша. Това усложнение ще го изпитват и доста други лекари и те ще застанат срещу електронните предписания. Фармацевтите остават срещу, тъй като доста от хартиените предписания те би трябвало да електронизират, извършвайки повече работа. Пациентите също се разкарват излишно поради тях и всички, които би трябвало да поддържат електронизацията, са в действителност затруднени от нея и се оказват нейни съперници ", обясни доц. Спасков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР