Има ли документи, които са открити при многобройните обиски на

...
Има ли документи, които са открити при многобройните обиски на
Коментари Харесай

Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. - кои са хората, които според прокуратурата Васил Божков е поръчал?

Има ли документи, които са открити при многочислените обиски на парцели на Васил Божков и компаниите му, които уличават предприемача като уредник на убийства? Засега публично това не е известно, само че спекулациите стават все по-силни.
" 24 часа " обръща съществено внимание на новите 7 обвинявания против Божков и по-точно на хората, които съгласно държавното обвиняване той е " поръчал ". Те бяха обявени единствено с букви - Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. За първите двама спекулациите са по-трудни, въпреки че има догатки, че А. П. се отнася до Алексей Петров - друга фигура от българския под земята свят. Но е евентуално М. В. и Й. Д. да са Манол Велев и Йордан Динов.
5 имена, измежду тях това на Васил Божков, са били дадени на Весела Лечева като вероятен гарант на стрелбата против брачна половинка ѝ Манол Велев, споделя в. " 24 часа ". Той към момента е жив, само че е в будна кома. По него бе стреляно на 11 юли 2007 година към 11:00 часа на входа на офиса му, находящ се на ул. " Мизия " №3 в София. Причаква го незнаен млад мъж, който е записан от охранителните камери. Среден на растеж, носи тъмна шапка с козирка и зелени облекла. Самата пукотевица е сред входа и втория етаж на кооперацията. Куршумът е един, 9 мм, идва от револвер " Макаров " и попада в главата на Велев.
По същото време от близкия бул. " Цариградско шосе " се чуват празнични салюти в чест на идващия в България хърватски президент Стипе Месич. Вероятно по тази причина водачът на Велев не чува нищо. Всичко е станало за по-малко от минута. Стрелбата няма директни очевидци. Описанието на стрелеца е обещано от жена, която бутала бебешка количка по улицата и видяла килъра да тича. Тя обаче бързо отхвърля да свидетелства от боязън.
Бизнесменът е откаран в " Пирогов ". След дълга намеса лекарите съумяват да извадят патрона от главата му. Почти 13 години по-късно обаче Манол Велев към момента е в будна кома. Неотлъчно до него стоят 2 медицински сестри. През 2007 година прочут български професор охлажда вярата на другари на предприемача, обяснявайки, че той ще живее, само че ще прави дейности, присъщи на 6-месечно бебе. Усмихва се, реагира с очи, само че нищо повече. Съпругата му Весела Лечева е пригодила специфична стая в дома им, където е събрана цялата нужна здравна инсталация. Тя в никакъв случай не си разрешава да разяснява положението на Манол Велев.
Според разнообразни версии още в същия ден Лечева позволява, че Васил Божков е в основата на атентата поради няколкото му казина в София, известни като верига " Сезам ". Манол Велев е нападателен, напорист, употребява добре политическите си контакти и пречи на хазартния бизнес на Божков. Дори има слух, че след показанията самият Божков се обадил на Лечева и ѝ предложил психиатрична помощ.
Самата тя приказва за стрелбата и показанията си в изявление за в. " Галерия " през 2009 година " Първият въпрос, който ми зададоха, когато отидох в Министерство на вътрешните работи, където се беше събрала цяла група от всички отдели, беше: " Вярно ли е, че вашия брачен партньор Манол Велев се е държал неприятно с негови подчинени и ги е обиждал? " Очевидно желаеха да ми внушат, че някой, който е афектиран или уволнен, ще натисне спусъка… ", споделя тя. Споменава, че ѝ показали 5 имена като евентуални поръчители. Едното е точно Васил Божков.
Докато Министерство на вътрешните работи разследваше, Лечева се сблъсква с неуместен казуз в съда. Месеци наредсъдия Божана Желязкова упорства изпадналият в кома предприемач да се яви в Съдебната палата, с цел да потвърди, че непринудено се отхвърля от свои цивилен права и персонални свободи в интерес на дееспособната си брачна половинка. В последна сметка въпросът бе решен.
Разследването беше спряно през 2010 година поради липса на доказателства. За това време бяха проверявани разнообразни версии. Една от тях бе точно хазартният бизнес на Велев. Тя не даде резултат.
Седмици след покушението, някогашната зам.-шефка на тотото Нели Димитрова разгласи, че Манол Велев се е опитвал да управлява паричните потоци на тотото, възлизащи на 95-100 млн. лева годишно. По сигналите на Димитрова бе формирана прокурорска инспекция, която не потвърди изказванията ѝ. Беше проверяван и персонален претекст, само че безуспешно.
Следа от физическия палач липсва до ден-днешен. Версия, за която " 24 часа " описа, свързва стрелеца с този, прострелял несебърския хотелиер и началник на общинския съвет Димитър Янков 2 месеца по-рано. Профилът на двамата бил еднакъв. Той съвпадал и като физика, и като метод на осъществяване на закононарушението. Имало данни, че и килърът на Димитър Янков, и стрелецът по Манол Велев е доста млад мъж с мъчително едва телосложение. Свидетели, станали очевидци на разстрела на Димитър Янков в Бургас на 9 май 2007 година, са единомислещи, че причинителят бил толкоз слаб, че облеклата му стояли " като на окачалка ". Подобен е силуетът на запечатания от камерите млад мъж с шапка на главата (както е разказан и килърът на Янков).
Освен за 4-те поръчки за убийства, укриващият се в Дубай Божков е упрекнат, че е провел незаконна група за убийства и рекет, както и за незавършен опит за обезчестяване. Предишните му обвинявания са 11. Те са свързани с неплащане на такси от
хазарт, управление на незаконна група, насила, изнудване, опит за рушвет на длъжностно лице и подбуждане към закононарушение по работа, търговия с въздействие и за държане и отчуждаване на културни полезности, които не са регистрирани по съответния ред.
Още: " Божков заплаши Гешев със съд поради конфискуваната сбирка "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР