Има ли държави, които през 2024 г. все още прилагат

...
Има ли държави, които през 2024 г. все още прилагат
Коментари Харесай

В кои страни по света все още има смъртно наказание? Япония е сред тях

Има ли страни, които през 2024 година към момента ползват смъртното наказване? Япония, една от дребното развити страни, в които към момента се ползва смъртно наказване, осъди на гибел мъж, приет за отговорен за осъществяването на палеж, при който през 2019 година починаха 36 души в студио за анимационни филми, съобщи Агенция Франс Прес.

Присъдата е произнесена в миг, когато в Съединените щати се възнамерява тази седмица да бъде екзекутиран наказан палач благодарение на азотен газ - способ, отъждествен от Организация на обединените нации на " мъчение ".

Въпреки че броят на известните изтезания внезапно се е нараснал през 2022 година - последната година, за която има налични световни статистически данни, броят на страните, които осъждат хора на гибел, продължава да понижава.

Ето някои основни числа:

През 2022 година броят на известните изтезания е скочил с 53%, като е повишен до 883 от 579 през 2021 година, съгласно отчет на Amnesty International от май 2023 година Тази цифра е най-високата, записана в международен мащаб от 2017 година насам (993).

На три страни се падат 90% от всички докладвани изтезания през 2022 година: Иран с 576 (ръст от 83 %), Саудитска Арабия със 196 (утрояване на броя по отношение на 2021 г.) и Египет с 24 (спад от 71%).

Данните на Amnesty не включват изтезанията в Китай, който се счита за най-големия екзекутор в света, както и в Северна Корея и Виетнам. Трите страни пазят данните си в загадка.

До края на 2022 година общо 112 страни публично са отменили смъртното наказване за всички закононарушения, като най-скоро към клуба се причислиха Казахстан, Папуа Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република.

" Без подозрение светът продължава да се отдалечава от смъртното наказване и единствено дребна част от страните - които от ден на ден се изолират - интензивно употребяват това наказване ", написа Amnesty.
Съединени щати

През 2023 година в Съединени американски щати са осъществени 24 изтезания, до момента в който през 2022 година те са били 18.

Най-много изтезания, 8, са осъществени в Тексас, а Флорида, която възобнови изтезанията след дълга пауза, е на второ място с 6 изтезания.

Вирджиния стана 23-ият щат, който анулира смъртното наказване през 2021 година, първият южен щат от някогашната Конфедерация, който направи това.

Губернаторите на 6 други щата - Аризона, Калифорния, Охайо, Орегон, Пенсилвания и Тенеси - са спрели използването му.

Саудитска Арабия

Официалните данни демонстрират, че изтезанията в Саудитска Арабия са се утроили спрямо 2021 година - от 65 на 196, което е най-високият брой, регистриран от Amnesty в страната за последните 30 години.
Това се дължи основно на увеличението на записаните изтезания за закононарушения, свързани с тероризъм, и възобновяването на изтезанията за закононарушения, свързани с опиати. Мораториумът върху изтезанията за закононарушения, свързани с опиати, който съгласно Саудитската комисия по правата на индивида е бил въведен през 2020 година, е завършил през 2022 година

Иран

576-те души, екзекутирани в Иран през 2022 година, са били най-вече наказани за убийства и закононарушения, свързани с опиати, заяви Amnesty. От 13-те дами измежду 883-те души, за които е известно, че са били екзекутирани през 2022 година, 12 са в Иран, който в края на 2022 година беше разтресен от митинги, водени от дами, поради гибелта на Махса Амини, откакто тя беше задържана от моралната милиция за хипотетични нарушавания на строгия женски дрескод в страната. Заради митингите Иран екзекутира девет души.

Египет

През 2022 година в Египет са екзекутирани 71% по-малко хора спрямо 2021 година, само че известните смъртни присъди са се нараснали с 51%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР