Безрисковото движение на пари, което повечето американци пропускат

...
Има лесен начин за американците да увеличат богатството си само
Коментари Харесай

Има лесен начин за американците да увеличат богатството си само с няколко щраквания на бутон, но малцина са наясно с това безрисково движение на пари.

По-голямата част от американците от средната класа оставят пари на масата, като не крият пари в спестовна сметка с висока доходност при по-високи лихви. В резултат на това те могат колективно да пропуснат да спечелят милиарди долари от лихви върху спестяванията си, без да си мръднат пръста.

От началото на 2022 г. 68% от американците със средни доходи не са преместили депозити във високи сметки за доходност, за да се възползват от по-високи лихвени проценти, въпреки нарастващите опасения относно инфлацията, засягаща финансовото им благосъстояние, според проучване на Santander Bank.

проучване на Bankrate установи, че само 22% от спестителите печелят 3% или повече по сметките си, въпреки че 75% от онлайн сметките предлагат по-високи проценти. Средната годишна процентна доходност на 63 спестявания и депозитни сметки на паричния пазар, изследвани от Bankrate, е 3,33%.

Нещо повече, според същото проучване 16% от спестителите не печелят лихва върху парите в сметките си.

Някои спестители не са наясно колко биха могли печелете, като отворите спестовна сметка с висока доходност. Други не желаят да правят каквито и да било промени в банковите си процедури или смятат, че процесът на откриване на нова сметка би отнел твърде много време.

„Възможност да получите безплатни пари“

„Когато предоставям на клиенти сметки с висока доходност, повечето хора не са направили нищо с парите си. Повечето от тях ги държат в традиционна банкова сметка. Но това е добра идея в тази среда", каза Хайме Екелс, мениджър по богатството в Plante Moran Financial Advisors. „Няма много недостатъци в използването им, така че има смисъл, ако искате да получите 10 пъти повече от това, което ще получите от традиционна спестовна сметка.“

Другите клиенти са просто създания на навик.

„Средният клиент се придържа към една и съща разплащателна или спестовна сметка за около 17 години“, каза Тед Росман, старши индустриален анализатор в Bankrate, пред CBS MoneyWatch.

Какво да знаете за високодоходните спестовни сметки 6 спестовни сметки, които печелят повече от 4,5% APY в моментаЕто колко пари трябва да държите в разплащателна сметка

Но отнема около 10 минути, за да отворите високодоходна спестовната сметка си заслужава усилието.

„Това е добра стратегия за автоматизация, която наистина би могла да ви изплати извънредния труд. Вземете добро решение веднъж и то се повтаря всеки месец, когато се появи лихвата“, каза той. Някои банки предлагат спестовни сметки, които носят до 5% лихва годишно.

„Това е възможност да получите безплатни пари“, каза Росман.

Вземете спестител с $10 000 в спестовна сметка, която печели 5% лихва всяка година. Този притежател на акаунт ще спечели допълнителни $500 за една година.

„Това е доста солидно за безрискова сметка, която просто си стои там“, каза Росман.

От друга страна, същата сума, скрита в голяма банка, би донесла само няколко долара. „Вие връщате стотици обратно всяка година само за това, че държите парите си настрана в онлайн или необанка“, каза Лили Лиу, финансов експерт и главен изпълнителен директор на Pinata, програма за изграждане на кредити за наематели.

Конкуренция върху лихвените проценти

Онлайн банките се конкурират за клиенти, като предлагат атрактивни лихвени проценти по спестовни сметки, срещу харченето на милиони долари за реклама на спортни стадиони, например, както правят големите банки. И тъй като са онлайн, те нямат големи клонови мрежи за персонал, което им позволява да поддържат ниски разходи.

Големите банки, от друга страна, предлагат спестовни сметки, които не носят почти нищо.

„Вие не правите пари от спестяванията си при тях“, каза Адам Тагарт, основател и главен изпълнителен директор на Wealthion, финансов консултант.

Друга алтернатива на високодоходните спестовни сметки са фондовете на паричния пазар, вид взаимен фонд, достъпен от брокерски компании, който също може да спечели на спестителите прилична възвръщаемост на парите си.

„Всичко от внезапно повече хора се събуждат и казват: „Мога да взема пари от една сметка, без да печеля нищо, в търговска банка, която плаща обидно ниска възвръщаемост, и да ги преместя във фонд на паричния пазар с лихва  5,25% с няколко щраквания на мишката. Има няма причина да не го направим", каза Тагарт.

„Ако сте в състояние да вложите парите си в спестовни средства като този, носещи прилична възвръщаемост с нисък риск, вие поставяте на гърба си геометричната сила на натрупването на лихви“, добави той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР