Има лъжи, има проклети лъжи, има и статистики на Маркъс

...
Има лъжи, има проклети лъжи, има и статистики на Маркъс
Коментари Харесай

Рашфорд може и да е резерва за Моу, но Юнайтед е точният клуб за него

Има неистини, има проклети неистини, има и статистики на Маркъс Рашфорд.

Жозе Моуриньо изкара на бял свят купища от тях в петък, размахвайки ги като някакъв меч, който би трябвало да посече вярващите в това, че младият нападател не получава задоволително игрово време в Манчестър Юнайтед. И беше горделив с тях. Сто и пет изиграни мача, 5744 минути – тоест 63,8 мача от по цялостни 90 минути. Впечатляващо.

Има обаче и други числа, които мениджърът на „ алените дяволи” пропусна да спомене. Минали са над две години и половина от дебюта на Рашфорд в Премиър Лийг, а след това му голово шоу против Арсенал той е записал едвам 45 мача като титуляр в шампионата, като единствено 33 от тях са под управлението на Моуриньо. Да напомним един факт: португалецът е водил тима в 80 срещи от Премиър Лийг.



При цялата си привидна нахаканост по тематиката, може би Моуриньо не е изцяло уверен в звездното качество на младока. Не че това би било някаква изненада. Недостигът в общ проект на млади и надарени офанзивни британски играчи обуславя може би преувеличаването на качествата на Рашфорд и несъразмерното му глезене с перце от футболната аудитория и публицисти в страната.

Да, той вкара единствения гол в мача Англия – Швейцария и направи един набег, който подвигна на крайници другояче скучаещите фенове по трибуните, но също по този начин бе и нехаен, даже привидно и леко безразличен. Даването на неакуратен пас с външната част на стъпалото е от оня жанр неточности, които биха изкарали нескрито всички бесове в душата на Моуриньо, а младокът постоянно прибягва до такива подавания, когато облече националния екип.

Рашфорд пропиля и добра опция да се разпише от директен свободен удар. За огромната му успеваемост му от фаулове на тренировки от дълго време се приказва доста, само че той прави каквото може, с цел да резервира мистерията по този въпрос, когато пристигна моментът на истината в формалните мачове.



С това не желаеме да подринем гения на момчето, а просто да дадем подтекст на това за какво Моуриньо, при цялото си бойко размахване на обстоятелства пред медиите, може би в действителност му няма доверие. Ако изборът за място в офанзивата се сведе сред младока и Алексис Санчес, може да има единствено един победител. Поне все още.

И при все че концепцията, че Рашфорд би трябвало да се замисли за овакантяване на Юнайтед, с цел да не се трансформира в някакъв нов Дани Уелбек е неправилна. Той би трябвало да остане на „ Олд Трафърд” и да продължи да се учи. Неговата кариера, във връзка с изиграни мачове, е към момента в началната си фаза на строеж, въпреки че ще навърши 21 години през идващия месец.



Рашфорд не е вундеркинд от рода на Уейн Рууни, който беше направил много над 100 изиграни мача като титуляр на възрастта на надарения стрелец на Юнайтед. Също като Рууни, Рашфорд може умерено да се трансформира в значителен съставен елемент от тима на Англия за идващите десетина години. Към момента обаче кариерата му като национал надалеч не зависи от това да е автоматизиран титуляр в клубния си отбор.

Гарет Саутгейт повдига, и то напълно разбираемо, въпроса за малцината британски играчи с постоянно титулярно място в Премиър Лийг и постоянно цитира статистиката, че процентът титуляри в Голямата шестица е надалеч по-нисък от междинния за лигата. Там е работата обаче, че качеството на съставите в Топ 6 е толкоз огромно, че даже съумелите да попаднат в групата от 18 играчи за турнирен мач англичани са всекидневно задоволително положителни за състава на Саутгейт.

С други думи, доста добра запаса на Манчестър Юнайтед понастоящем влиза умерено в този състав на Англия. (Въобще доста добра запаса в който и да е клуб от Голямата шестица влиза умерено в този състав на Англия – тъкмо по тази причина и Саутгейт би трябвало да даде късмет на Фил Фоудън.) А в огромна част от времето си до момента в елитния футбол Рашфорд е точно това – доста добра запаса на Манчестър Юнайтед.



Ако това състояние се резервира до края на този сезон или през идващия, тогава той към този момент би трябвало да премисли бъдещето си на клубно равнище. Към момента обаче, при всичките приказки по какъв начин би трябвало да отиде да бъде основната фигура някъде другаде, Рашфорд е на точното място.

И Моуриньо не се нуждае нито от неистини, нито от проклети неистини, нито даже от статистики, с цел да го потвърди.
Анди Дън, „ Дейли Мирър” Премиър лийг 5 кръг, събота 15 септември  Уотфорд 1:2краен резулат  Манчестър Юнайтед
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР