Има криза в държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем

...
Има криза в държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем
Коментари Харесай

Президентът Радев: На безочието на определени политици и на чувството за безнаказаност трябва да се сложи край

Има рецесия в държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем визира националната сигурност, съобщи президентът Румен Радев след съвещанието на НСКС по тематиката за корупцията, което не реализира единодушие и излезе без обща деклапация.
Президентът Радев напомни, че е възразил против желанията на ръководещото болшинство по антикорупционния закон, че е наложил несъгласие върху този закон. Припомни думите си - апел към КПКОНПИ и прокуратурата да "навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта ".
Виждаме резултатите. Липсва действителен, ефикасен надзор върху активността на КПКОНПИ. Това е явно и от метода, по който бе определено управлението на тази комисия.
„ Изразих ясно своите запаси към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни правила и механизми за действително противопоставяне на корупцията, които бяха отхвърлени от ръководещото болшинство, което наложи един беззъб закон. Помните, че постанових изцяло несъгласие върху този закон “, обърна се към медиите Радев, припомняйки позицията си по готвения преди две години антикорупционен закон.
„ Продължих да повдигам тематиката за корупцията по висшите обществени длъжности, само че досега срещам опозиция.
Спомняте си, че в обществения доклад, който направих на втората година от своя мандат в края на януари тази година приканих КПКОНПИ, Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Службите да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта. Предупредих, че в случай че това не се случи, разпадът ще продължи, а търсенето на правдивост може да излезе отвън рамките и механизмите на закона.
Предупредих и политическите партии, че би трябвало сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни фрагменти с управнически упоритости, в случай че желаят да се видят на бъдещия политически небосвод. Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията ", продължи президентът, без да крие огорчението си.
"Когато избухна „ Апартаментгейт “, вместо те да се задействат интензивно и да вървят преди медийните изявления, те продължиха да мълчат. За мен това държание разкрива рецесия на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отхвърля. Този проблем касае националната сигурност ", акцентира Румен Радев.
Призовавам за енергични и безкомпромисни дейности на институциите.
На безочието на избрани политици и ширещата се безотговорност би трябвало да се постави край, бе безапелационен президентът.
Защото то се трансформира в жанр и може да се дублира и в провинцията, предизвести Радев.
"Призовавам за ясни и незабавни дейности от страна на институциите по тази тематика. Трябва да се постави завършек на наглото държане на избрани политици. Те се усещат безнаказани.
"Апартамент гейт " не може да се лекува с оставки. Оставките правят работа единствено за партиите. Нужни са ясни, точни и незабавни ограничения за битка с корупцията. Нужни са ефикасни присъди.
"Апартамент гейт " е единствено върха на айсберг на ширещата се корупция - това е мнението на обществото. Сред хората се приказва, че политици, висши служители и магистрати показват непонятен разкош, имат парцели и в чужбина.
В обществото се споделя убеждението, че има голям брой злоупотреби с обществени средства в изключително огромни размери, че български политици имат огромни финансови запаси, че имат парцели у нас и в чужбина, че имат крупни компании посредством подставени лица и офшорни сметки “, уточни президентът.
"Висши политици и магистрати, които са били цялостен живот на държавна заплата не се срамят да показват непонятен за жителите разкош. Всичко това знаете на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, тъй като борбата с корупцията не може да се води с проядена правосъдна система.
Налице е растяща рецесия в доверието.
Тази рецесия или ще бъде преодоляна с енергични ограничения на съответните оторизирани органи, които да стартират да изпреварват медийните изявления и да стартира да реализират действително използване на закона по отношение на провинилите се, или тази рецесия в доверието ще се задълбочи, ще докара до цялостна загуба на легитимност и непредсказуеми последствия “, продължи президентът.
Висши магистрати не се срамят да покажат разкош на фона на държавни заплати, продължи да изрежда президентът. Казвам неслучайно магистрати, тъй като борбата с корупцията не може да се води с прогнила правосъдна система, отсече президентът.
Той уточни, че е призовал всички участници в КСНС да се вземат съответни и решителни ограничения, с цел да покажат, че има държавност и че тази държавност е на място и всеки един, без значение каква позиция заема в страната - от министър председател, министри, магистрати, всички, които заемат държавни позиции, да носят идентична отговорност.
Румен Радев уточни още, че до общо решение на участниците в КСНС не се е стигнало поради разминаване в оценката на успеваемостта на нормативната база за битка с корупцията и за това до каква степен Народно събрание постанова надзор над КПКОНПИ. Радев посочи още, че битката с корупцията няма резултат заради стеснен обсег на инспекции и кръга на проверяваните.
И президентът даде да се разбере, че е на едно мнение с Корнелия Нинова за нов антикорупционен закон закон, който да в профил недъзите на настоящия, а анкетна комисия да ревизира КПКОНПИ и да предложи кадрови решения. Това обаче не се възприело от останалите партии и институции, удостовери президентът.
Радев повтори, че има рецесия на доверието. И предизвести, че в случай че тя се задълбочи, ще докара до загуба на легитимност.
"Нямаме време, би трябвало да се вземат поредни и решителни ограничения, с цел да покажем, че има държавност ", акцентира Румен Радев.
Президентът благодари на медиите, които почнали да разгласяват изобличаващите материали. И прикани българите към непоносимост към корупцията.
В началото на изказването си пред медиите Румен Радев не скри, че с политиците, заседаващи в Съвета са "имали разминавания във въпросите за измеренията на корупцията във висшите обществени длъжности. "
"В хода на полемиките на съвета предложих план на мнение. Той не се одобри от участниците на съвета. Там, където имахме разминавания, са главно във въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите обществени длъжности, до каква степен ефикасна е тя на този стадий и несъмнено предложенията за решение ", сподели президентът. По думите му е имало разминавания в успеваемостта от Антикорупционната комисия.
„ Разминавания до каква степен Народно събрание реализира действителен надзор върху тази комисия. Разминаване в оценката ни за успеваемостта на нормативната база “, уточни още Румен Радев.
Искам да прикани всички българи да проявят непоносимост към всички форми на корупция ", приключи президентът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР