Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва

...
Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва
Коментари Харесай

Правителството е наясно за ЧЕЗ, смята Крум Зарков

" Има косвени доказателства, че държавното управление е знаело какво се случва към договорката с ЧЕЗ ", разяснява пред БТВ зам.-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия Крум. Според него, след къса информация в интернет се вижда, че една от тематиките по време на визитата на чешкия министър председател в края на януари е точно обстановката към закупуването на ЧЕЗ.

" Т.е. подобен диалог е имало или е квалифициран да има и ние ще желаяме повече сведения от самия министър-председател в границите на Народното събрание ", изяснява Зарков. Според него се е знаело, че процедурата върви, че " Енерго-Про " и други участници са отпаднали от нея и че има подозрения по метода, по който се е развива - в самата Чехия има спор по тази процедура.

" Второто индиректно доказателство е оставката на Теменужка Петкова. Защо министърът на енергетиката ненадейно хвърли оставка. Това не може да е единствено, тъй като са приятелки с купувачката. Приятелството единствено по себе си не е наказуемо. Би било, в случай че другарството е спомогнало за реализирането на договорката ", разяснява националният представител.

 Теменужка Петкова подава оставка след договорката с ЧЕЗ
Теменужка Петкова подава оставка след договорката с ЧЕЗ

Премиерът Борисов ще вземе решение

Зарков е на мнение, че не може 12 часа след експлоадирането на абсурда министър да подава оставка и малко по-късно държавно управление да твърди, че няма нищо общо. " Това са несъвместими неща. Имаме подозрение, че зад Гинка Върбакова се крият непознати или български ползи, само че това не може да остане неразкрито ", безапелационен е Зарков.

" Здравият разсъдък отхвърля да одобри, че изцяло незнайна компания с 1000 лева облага може да купи бизнес, който коства милиарди и от който зависят над 2 млн. българи. Както и да си обясняваме нещата, неприемлива е постановката, че страната ни няма нищо общо със договорката ", разяснява Зарков. Според него това е методът, по който България действа и се ръководи - посредством сламени хора, посредством подставени лица и съмнителни милионери.

" Всяко ръководство носи отговорност за стратегическите браншове на тази страна и един от тях е на път да ни се изплъзне ", разяснява той и добавя, че през 2005 година са продадени 67% от ЕРП-тата и е разграфена страната на три.

 Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не способства за тази договорка
Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не способства за тази договорка

Заложени са акции на ЧЕЗ пред финансиращата банка

" Това е по време на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. 2009 година първото държавно управление на Борисов, продава и останалите 33% ", добави той. " Българска социалистическа партия желае страната да има доста по-голямо отношение към енергийния бизнес ", показва Зарков. По неговите думи въпросът ЧЕЗ стои на масата от доста време и е на път да се развие в отрицателна посока.

" Как ви се коства изказванието, че като страна и общество не можем да се произнесем по нищо, тъй като някакви хора в чужбина се схващат за електроподаването на една трета от територията ни ", изяснява той и прибавя, че страната има правото, без да нарушава правилата на пазарната стопанска система, да се намеси в пазара като състезател.

" Според интернационалните правила страната може да се намеси и го е правила. Ако страната не може да се намеси в метода, по който се зарежда с ток една трета от нейното население, не знам за какво имаме страна. Съмнявам се, че ДАНС не е следяла по какъв начин се развива тази договорка. Това би било необичайно " , счита Зарков.

 Борисов изиска цялостна инспекция на договорката по продажбата на ЧЕЗ
Борисов изиска цялостна инспекция на договорката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов разпореди на Държавната организация " Национална сигурност "

" Изправени сме пред един Рубикон - в случай че страната и обществото ни допусне бизнес от подобен темперамент и с подобен размер да мине в ръцете на офшорка, то не виждам какво положително чакаме да се случи за страната ни. Не можем и не би трябвало да позволяваме това нещо ", разяснява Крум Зарков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР