Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен

...
Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен
Коментари Харесай

Наесен заменят трудовата книжка с единен електронен трудов запис

Има консенсус хартиената трудова брошура да се размени с обединен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална организация за приходите. Това съобщи за Българска телеграфна агенция депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, вносител на предлагането за промени в Кодекса на труда. Централизирайки тази информация, в действителност реализираме повече гаранция за правата на служащите и чиновниците, разяснява той.

Идеята се приветства и от Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Българската стопанска камара, споделиха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

Първата стъпка към смяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно заседание гласоподаваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, защото времето преди лятната отмора не стигна, с цел да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, обществената и демографската политика. Текстовете са били разисквани детайлно с работната група.

Забавянето с един месец не е проблем, тъй като институциите към този момент се наясно какво ще се чака от тях и периодите няма да бъдат променяни, разяснява в обява във фейсбук през юли Божанов. Той посочи, че вследствие на едномесечна продуктивна работа е реализирано единодушие по всички проблеми.

Работната група разписа по-детайлни текстове за отпадането на трудовата брошура, тъй че да се покрият всички случаи, с цел да не губят хората правата си, единствено тъй като сме решили да премахнем този документ, удостовери Божанов.

В отчета на Комисията по труда, обществената и демографската политика за второто четене на законопроекта се отбелязва, че „ единният електронен трудов запис е електронен документ, който съставлява цялост от електронни документи и е формален източник на данни и условия, свързани с трудовата активност на служащия или служителя и е формален удостоверителен документ за тези данни и условия “. Предвижда се всеки служащ или чиновник да има право на достъп до единния си електронен трудов запис. Родителите и настойниците имат достъп до съответния обединен трудов запис до навършване на 18 години на малолетен служащ или чиновник.

Заложен е период до 1 септември 2026 година, в който работодателите, надлежно органите по назначение, изпращат на Национална агенция за приходите електронни копия на всички трудови и служебни книжки на всички служащи и чиновници, чиито трудови и служебни книжки не са въведени в регистъра на заетостта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР