Има конкретни мерки, които родителите биха могли да вземат, за

...
Има конкретни мерки, които родителите биха могли да вземат, за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Родителите могат да вземат мерки срещу хепатита при децата

Има съответни ограничения, които родителите биха могли да вземат, с цел да предпазят децата си от заразяване с хепатита, засегнал най-малките в редица страни по света. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

За предварителна защита той предлага преди всичко честото миене на ръце. Освен това, през летния сезон, е добре да се употребяват тоалетни кърпички с хлорхексидин, а не със алкохол, споделя още проф. Кантарджиев. „ Този вид кърпички са с безусловно безопасен и неалергизиращ дезинфектант, който е против аденовируси и ентеровируси”, изясни експертът.

Той увери, че няма място за суматоха, що се отнася до разпространяването на хепатита измежду децата. „ Тези 250 случая, представени от СЗО, са регистрирани в много нескончаем интервал от време: в Съединени американски щати – от октомври предходната година, а във Англия – от февруари. Освен това те са регистрирани измежду към 1 милиарда население в развитите държави”, изясни професорът.

От Европейския център по надзор на болесттите са изпратили изложение на признаците на болестта. Родителите би трябвало да наблюдават за жълт цвят на кожата и лигавиците, светли изпражнения и урина като тъмна бира.

„ Аденовирусът нормално прави възпаления на очите. Може да бъде наранена и храносмилателната система. Тежка аденовирусна зараза нормално се лекува с имуноглоболини”, сподели още проф. Кантарджиев.

Той разяснява и тематиката за разпространяването на COVID-19. Според експерта нова вълна няма да има. „ Ще следим клъстърно нарастване. Най-големият риск е за възрастните хора, които не са имунизирани и не са имали контакт с вируса досега”, изясни медикът.

„ В момента върлуват разновидности на ковид, които се предават по-лесно, само че минават доста леко. Възрастните към този момент могат да контактуват по-спокойно, само че е добре да си носят маските на местата, където има скупчване на хора. Който не се е ваксинирал, да го направи до края на лятото”, прикани проф. Кантарджиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР