Има желание за промяна и това ми дава надежда, смята

...
Има желание за промяна и това ми дава надежда, смята
Коментари Харесай

Любо Ганев: Във волейбола понякога правим нещата на обратно

Има предпочитание за смяна и това ми дава вяра, счита краткотрайният президент на федерацията
 Волейболните национали отпътуваха за Берлин с мисъл за Токио 2020 (видео + галерия)
- Любо, с какви очаквания отиваме в Берлин на олимпийската подготовка, която е финален късмет за Токио?
- Шансовете ни са изцяло равни с другите тимове. Във волейбола доста пъти се е случвало по-слабият да побеждава по-силния. Не е спринт, с цел да знаеш, че в случай че не си под 10 сек, нищо не можеш да направиш. Защото не всеки път тимът може да играе по този начин, както е обикновено. В момента имаме един добър състав, всички са стимулирани. Голяма част от тези момчета към този момент са били на олимпиада и знаят какво изпускат, в случай че не се класират Сигурен съм, че ще създадем положителни мачове. И като безконечен оптимист съм сигурен, че ще играем край.
 България без Георги Братоев на олимпийската подготовка
- Защо се стигна до намесата ти за връщането на Георги Братоев?
- Преди всичко, тъй като Жоро е войник. Може да ти реши мач в най-тежката обстановка, не се тормози, не се опасява, поема отговорност. Той беше един неписан водач на тима. И това ще липсва. Силвано го искаше също. Вальо Братоев също бе подготвен да пристигна, само че имаше травми. С Матей Казийски също си разменихме няколко известия, само че за него беше късно. Списъкът бе даден на 5 декември. Бях подготвен да пиша до международната федерация, само че ми обясниха, че възможностите са дребни. Но съм сигурен, че в случай че се класираме на олимпиада, ще има доста искащи да се върнат в тима.
 Иван Петков разгласи състава на България за олимпийската подготовка в Нидерландия (видео + галерия)
- А дамите?
- За мен те даже имат по-голям късмет. Виновен съм, тъй като трябваше да опитам да върна Добряна Рабаджиева. Защото трябваше да имаме още един умел човек до Елица Василева. Играят добре, демонстрираха го.
 Любо Ганев към този момент работи под пара
- Как завари обстановката във федерацията?
- Първо желаех да се забележим с всички работещи там. Искам да им основа по-добри условия, да вкарам още хора. Защото се постанова от време на време да се правят няколко работи по едно и също време. Хубавото е, че множеството хора там желаят да се развиват. Заради това върша нова конструкция. Сега всичко минаваше през ръцете на един човек - дали изпълнителния шеф, дали президента. А аз желая да има независимост на деяние, тъй като доста пъти поради това, че се чака решение, изпускаме периоди, поръчваме в последния миг. Това пък води до оскъпяване. Вече имам концепция кои нови хора да вкарам вътре. Върнахме към този момент Стефан Чолаков. Има обаче доста работа. Искам да имаме подготвени тийммениджъри. Искам да знаем, че имаме работа и да търсим човек за нея. А не да търсим работа за индивида.

Ето един образец. При дамите сме хазаин на финалите на Златната лига. Ще играем мачовете в Русе. И заради недовиждане на някого в този момент би трябвало да играем и мъжете, и дамите в един и същи уикенд. Всички желаеме да разпространяваме волейбола, а по какъв начин да стане по този начин? Коя телевизия ще ни предава. Къде ще отидат почитателите? Ей такива дребни нещица.
 Още една изненада! Данчо Лазаров упълномощи Любо Ганев да управлява БФВ наедно с него до 13 март (видео + галерия)
- Кой е най-големият проблем на волейбола ни?
- Не успяхме да създадем промяната на поколенията. Истината е, че младите, които пристигнаха, не са толкоз добре готови. Растат положителни момчета при Мартин Стоев, при Пламен Христов. Но някои не са толкоз добре готови. И става проблем с късата скамейка. Пример - Цветан Соколов. След него нямаме конкуренция на поста. Но преди всичко за националния тим е сърцето и желанието. Като ги имаш, ще се научиш.
 Александър Попов: Петък 13-и няма да е съдбовен за българския волейбол
- Но има сериозен проблем и с базата.
- Да, по този начин е. Но това е, тъй като имаме тимове там, където няма зали, и противоположното - имаме зали там, където няма тимове. Аз постоянно съм казвал, че в България прекомерно доста разчитаме на страната. Ако персонално би трябвало да направя волейболен тим, преди всичко би трябвало да съм сигурен, че имам парите. Второ, би трябвало да схвана къде ще упражнявам и къде ще играя. И чак тогава ще основа клуб. У нас обаче работим противоположното. И все пак по времето на премиера Бойко Борисов се обръща внимание на спортната инфраструктура И се строи доста. Нашата цел в този момент е да я запълним. Да разтеглим волейболната география. Общините започнаха да оказват помощ доста. И това би трябвало да го запазим. Задачата ни с хората от инициативния комитет е да създадем волейбола по-атрактивен най-много за сътрудниците ни, за медиите. И най-много за младите. Защото кой каквото и да приказва, волейболът е най-атрактивният екипен спорт в България. Дори в някои моменти изпреварваме Цар футбол. Една точка не ни стигна против Бразилия. Ако бяхме победили, в този момент нямаше да приказваме за промени, за нови неща. Отчитаме годината като добра и край. Но за жалост, от време на време триумфът е най-важното. Трудът ти е същият, само че една точка не ти стига и резултатите не се виждат. А играхме необикновено. Трябваше ни и шанс. Скримов се контузи неуместно. Последните 3-4 години в никакъв случай не сме били в цялостен състав. И нямаме толкоз класни волейболисти, които да са взаимозаменяеми. Изключвам позицията централен блокировач. Там имаме трима-четирима от най-хубавите в света. Имаме положителни посрещачи, които не са толкоз положителни в нахлуване. Имаме положителни в нахлуване, които не могат да посрещат. А за Цецо Соколов към този момент споделих. Ако стане нещо с него, нямаме някой, който да го смени на половина. Не напълно, само че най-малко половината. Това ни кара да сменяме метода на игра. Идват и грешките. Заради това ни трябваше “куче” като Братоев.
 Новите шефове желаят одит на федерацията
- Имаме ли шансове да се оправим?
- Ние ще се оправим. Мен това ме накара да се кандидатирам. Знаете, че 20 години съм в управата на федерацията, само че постоянно съм бил настрана, единствено помагах. Не съм желал повече. Но видях, че имам повече благоприятни условия. Интерес към нашия спорт има, единствено би трябвало да го притеглим. Ние бяхме капсулована федерация. Когато някой знае нещо, си го пази за себе си. Сакън да не покаже на някого по какъв начин стават нещата. И да се чувстваш незаместим. Заради това желая да отворя федерацията. Към сътрудниците най-много. Ние нямаме дългогодишни спонсори. Винаги са били за по една година. Това не е добре. Чак през 2018 година направихме доклад пред тези хора. Къде са отишли парите им. А това основава доверие. И това ще ни е главната задача. Да имаме сътрудници на федерацията, а не на събитието. Няма по какъв начин да правиш всяка година европейско или международно.
 Изненада! Боре Кьосев: Ще поддържа Любо Ганев на идващото Общо заседание (видео)
- Как успяхте да избегнете спора с Боре Кьосев?
- Аз в никакъв случай не съм имал спор с него. Той си издигна кандидатурата. Аз заявих намерено, че не издигам кандидатурата си като Любо Ганев, а като стратегия Вече съм приказвал с хора, които да оказват помощ да вкараме повече пари в школите. Ние с Борето може с часове да ги приказваме - за волейбол, за дами, за живота, за безусловно всичко, само че трябваше да създадем конфликт на стратегиите. И като видя, че множеството хрумвания са общи и видя, че аз по-лесно мога да ги реализира, тъй като имам опит. Само за 2018 година съм намерил 1,6 милиона лв. за федерацията около международното. И тогава той ме поддържа. Ще работим дружно. Защото наблягам - всеки който желае да пристигна, и да работи в интерес на българския волейбол, е добре пристигнал. Независимо от кое място е. Мога да работя с всеки, стига да е идентична задачата. Пътищата може да са разнообразни. Но волейболът е над всичко. И съм подготвен да поема отговорността. За да могат хората да ми търсят отговорност.
 Вижте дневния ред на постоянно Изборно-отчетно Общо заседание на БФВ на 13 март
- Готов ли е новият директорски съвет?
- Не. Има оферти. Идеята ни е хората в него да оказват помощ. С каквото могат. Не толкоз да са представители на клубовете си. Един с лоби, други с познанства, трети с хрумвания. Отворен съм за всеки. Целта ми е да потропам на всяка врата.

Моята концепция е била да приличаме повече на италианската, бразилската федерация, където има напълно друго виждане за развиване. Да сме отворени към клубовете, към уредниците на шампионатите. Местният клуб или съдружие да знае по какъв начин се прави, да е изкарал пари и още веднъж да желае да го направи. Тази година ще е подготвена и залата в Бургас. И разполагаме към този момент с пет огромни града с сходни уреди. Искам самите градове да се бият за домакинство. Да убедим кметовете, че за тях ще е добре. Няма по-добър дипломат от спорта. Дават се милиарди, и то неслучайно. Обнадежден съм, тъй като видях, че доста от клубовете желаят да се трансформират. Защото пирамидата се гради от долу. От нея потегля всичко - в случай че нямаш тимове, нямаш добър шампионат, нямаш добър народен тим, нямаш сътрудници, което пък води до спад при децата. Това е едно колело, което всички би трябвало да завъртим. И радостното е, че има предпочитание за смяна към положително.

Георги Банов, в. " 24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР