Има индикации, че потреблението на въглища в Китай ще се

...
Има индикации, че потреблението на въглища в Китай ще се
Коментари Харесай

Апетитът на Китай за въглища се стопява, но цената върви нагоре

Има индикации, че потреблението на въглища в Китай ще се свие, което е обвързвано с фокуса към зелените технологии и устрема към понижаване на замърсяването, изключително през зимата, написа в собствен разбор за Ройтерс колумнистът Клайд Ръсел, написа Инвестор бг.
Експертът се базира на данни за вноса на въглища в Китай, който понижава непрестанно в последните четири месеца. Страната внася суровината главно от Австралия и Индонезия.

Другата причина за ограничението може да се търси и в локалния рандеман, който се усилва с 4,8% на годишна база в интервала януари-октомври.

Топлоцентралите в Китай употребяват като съществена суровина за производството си въглища. Тяхното произвеждане се свива с 2,8% през октомври по отношение на септември, само че за първите 10 месеца на годината към момента е с 5,4% по-високо по отношение на същия интервал на предходната година. Увеличението е подкрепено точно от локалния рандеман на въглища.

Пазарът обаче не обръща внимание на протичащото се в Китай и цената на въглищата даже пораства. На спот пазара в австралийското пристанище Нюкасъл, което е водещо за въглищата, употребявани за потребностите на енергетиката (производство на електричество и за отопление), към 1 декември към този момент доближава 96,90 австралийски $ (малко под 74 щатски долара) за звук.

На 2 октомври цената им беше 89,80 $, а по отношение на средата на май въглищата в района са поскъпнали с 36%.

В същото време Financial Times оповестява за дефицит на природен газ в северните индустриални елементи на страната, което е обвързвано с желанието на тези провинции бързо да преминат от въглища на газ и по този начин да изпълнят поставените им екологични цели.

Икономическата рецесия в страната понижи замърсяването в огромните градове в последните години, само че през последните месеци китайската стопанска система още веднъж дръпва и това връща и старите проблеми с качеството на въздуха. Това води и до опитите на държавното управление да ограничи потреблението на въглища най-малко през зимния сезон.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР