Има индикатори за измама за стотици милиона левове, показва проверката

...
Има индикатори за измама за стотици милиона левове, показва проверката
Коментари Харесай

Подозрения за документна измама за стотици милиони чрез руски дълбачки

Има знаци за машинация за стотици милиона левове, демонстрира инспекцията на способените органи на случая с удълбочаването на Варненското езеро, където се намира пристанището на града. Това научи Mediapool след свое следствие по случая, който се пази в дълбока загадка от прокуратурата и Агенцията за държавен финансов надзор (АДФИ).

Позовавайки се на Закона за достъп до социална информация Mediapool изиска двата отчета от инспекциите на АДФИ на плана, който бе осъществен от съветски компании и провокира съществени подозрения, че се прави в интерес на пристанището на Ахмед Доган на Варненското езеро. Повече от месец по късно държавната ревизия отхвърли да изпрати отчетите, обяснявайки, че наблюдаващият прокурор по случая не разрешава информацията да бъде разгласявана. Документите бяха отказани, макар че прокуратурата не е основател на инспекцията, което по закон значи, че отчетът на АДФФИ би трябвало да е обществен.

Случаят се проверява от прокуратурата от края на предходната година, само че информация за хода на следствието не се дава.

Прокуратурата не е единствената институция, която разполага с отчетите, тъй като първата инспекция на АДФИ е разпоредена от последния финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, а втората - от вицепремиера и финансов министър в кабинета " Петков " Асен Василев. Освен финансовото министерство, главните заключения от инспекцията са известни и на транспортното министерство, което е принципал на забърканите в схемата държавни сдружения.

Именно разпоредената по време на мандата на Политическа партия инспекция демонстрира в цялост схемата с съветските дълбачки.

Историята с дълбачките

Основен принос за разгласяването на историята с съветските дълбачки има варненският публицист Спас Спасов. Той съумя да завоюва делото, с цел да получи по-голямата част от документите по случая.

През 2020 година държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (към Министерството на транспорта) трансферира 393 млн. лева за удълбочаване на езерото на личното си комерсиално сдружение - " Транспортно строителство и възобновяване ". Това е вътрешно (инхаус) възлагане на поръчката, което разрешава заобикалянето на тръжните процедури. ТСВ обаче няма нито опит, нито личен състав, нито техника да извърши такава поръчка.

След това държавната компания подписва контракт с частния консорциум " Европейски Съюз билд " за почти същата активност, само че още веднъж без процедура за възлагане на социална поръчка. По този метод незнайна част от държавното финансиране се е оказала в съветска компания с името " Гидрострой ", чиито профилирани кораби за удълбаване (дълбачки) са били наети.

Сключването на контракта за удълбаването на Варненското езеро съответства с проектите на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган да развива намиращото се там пристанище на Топлоелектрическа централа " Варна ", който е негова благосъстоятелност. Миналата година тогавашният длъжностен министър на превоза Христо Алексиев изясни, че първо е бил завършен планът за удълбаването на пътя точно до пристанището на Топлоелектрическа централа " Варна ".

Е-министърът

Новият длъжностен министър на електронното ръководство Георги Тодоров е ръководител на борда на " Пристанищна инфраструктура " по времето на тази договорка. Инхаус възлагането е направено с контракт сред изпълнителните шефове на двете държавни сдружения и без решение на Управителния съвет на " Пристанищна инфраструктура ", на който Тодоров е ръководител.

Министърът е казвал, че в никакъв случай не е знаел за възлагането на поръчката без търг, макар общите отговорности на борда да управлява дейностите на изпълнителния шеф.

През 2021 година се намесва АДФИ. Първата инспекция на поръчката за близо 400 млн. лв. е със мощно стеснен обсег и е извършена в самия завършек на мандата на държавното управление на ГЕРБ. Втората инспекция обаче е доста по-обширна. Тя е разпоредена от новото управлението на АДФИ, назначено от финансовия министър Асен Василев. Вторият отчет разкрива повече нарушавания, оповестиха източници на Mediapool. Той визира всички 10 контракта на стойност 311 милиона лв. без Данък добавена стойност.

Проверките

Възложената от ГЕРБ инспекция на АДФИ предстоящо не води до никакъв резултат. По информация на Mediapool отчетът изброява главно статистическа информация по договорите. Неговият създател даже пропуща да проучва член 1 алинея 1 от контракта за инхаус възлагането сред " Пристанищна инфраструктура " и ТСВ, в който се споделя, че поръчката не може да се превъзлага. Анализът на този контракт стартира напълно безвредно от алинея 2.

Накрая изводът е, че ТСВ са регистрирани в Камарата на строителите, както законът не не разрешава на строителят да разпорежда и на други компании сходни действия. Постният разбор на АДФИ е предизвикал Асен Василев да разпореди нова инспекция на случая, който стана тематика на последната предизборна акция.

Тази инспекция доближава до напълно други заключения. Първият извод е, че ТСВ е подсигурило и заявило, че със лични сили, средства и лична машинизация ще извърши поръчката. Изводът в отчета от инспекцията е, че случилото се най-после превъзлагане на строителството е заобикаляне на закона.

Къде е заровено кучето?

ТСВ сформират актове за строителство и ги дават на възложителя " Пристанищна инфраструктура ". В тези актове категорично е маркирано, че строител е ТСВ. С тези документи се осчетоводяват получените стотици милиони от бюджета.

За да може да се заплаща на подизпълнители обаче се издават още едни актове за строителство. Този път в тях са записани действителните строители от " Европейски Съюз билд ". ТСВ приема тези актове и заплаща въз основа на тях, само че се регистрира с актове, в които държавното сдружение също се показва като строител. Схемата е осъществена с нещо като " двойно осчетоводяване ".

ТСВ влиза в ролята по едно и също време на строител и възложител. Въпросът е дали ТСВ въобще може да се написа като строител, тъй като 100% от строителните работи са превъзложени на външни компании. Това е открито през разбора на документите, които ТСВ и частния консорциум издават по едно и също време, с цел да оправдаят заплащанията. В тях има цялостно съвпадане.

Компетентният орган, който може да откри нарушавания в строителните бумаги, е строителният надзор. По информация на Mediapool ДНСК е била съветвана в този случай. Становището е било, че в случай че откритите данни от инспекцията в действителност са такива, то има данни за осъществено закононарушение по член 209 от Наказателния кодекс – машинация. Позицията на ДНСК е прикрепена като приложение към отчета на финансовата ревизия, научи Mediapool.

Строител по смисъла на Закона за устройство на територия може да бъде единствено действителният причинител на строителните работи (чл. 203), който единствен може да издава актовете за строителство. В случая обаче държавното сдружение ТСВ е издавало актове без действително да е строило нещо.

Самият отчет също стига до извода, че има знаци за нередности и машинация в тествания план. Причината за този извод е, че в документите, с които ТСВ регистрира средствата пред " Пристанищна инфраструктура " не попадат подписите на действителния строител – " Европейски Съюз билд ".

Проверката на АДФИ се концентрира върху документите по плана за удълбочаване на Варненското езеро. И до момента никой не е дръзнал да ревизира каква работа в действителност е осъществена по удълбочаването на двата канала на Варненското пристанище. Проверката на Икономическа полиция през април завърши с мнение за формиране на дело за неизгодна договорка.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР