Има идея всеки прокурор у нас директно да може да

...
Има идея всеки прокурор у нас директно да може да
Коментари Харесай

Обсъжда се всеки обвинител да сезира европейската прокуратура

Има концепция всеки прокурор у нас непосредствено да може да сезира европейската прокуратура, без да минава през основния прокурор, както е в този момент. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова преди съвещанието на Висшия правосъден съвет. Идеята е всеки прокурор, при който има досъдебно произвеждане или предварителна инспекция, в случай че откри, че има данни, че способена по случая е европрокуратурата, да може директно да ги препрати към нея, без да е длъжен да минава през Върховната касационна прокуратура, какъвто е редът в този момент.
След като ден по-рано европейският основен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с премиера Кирил Петков и разгласи, че поддържа концепцията Министерският съвет да е контактна точка към ведомството й, през вчерашния ден тя беседва с Йорданова, основния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков.
От вътрешното министерство оповестиха, че Кьовеши е била осведомена със законодателната самодейност за закриването на спецправосъдието. " Обсъдени бяха и дейностите на българската страна за основаване на екип от проверяващи чиновници в Министерство на вътрешните работи, които да работят по каузи на Европейската прокуратура. Г-жа Кьовеши оцени високо работата на Министерство на вътрешните работи досега и изрази очакване за още по-активно непосредствено докладване на случаи на съществени злоупотреби със средства на Европейски Съюз ", гласи известието.
Часове по-рано, след 9-часово съвещание, правната комисия в Народно събрание закри профилираните съд и прокуратура. Решението бе взето с 12 гласа " за ", срещу бяха петима от Движение за права и свободи и ГЕРБ.
Гешев се закани да сезира Конституционния съд, в случай че Народното събрание утвърди измененията. Според него зад плана се крият " нелегитимни ползи ". Резултатът от закриването на профилираното правораздаване ще е неуспех на основни следствия, преустановяване на каузи, свързани с тероризъм и закононарушения против правораздаването, съдийски отводи и освобождение на запорирано имущество за милиони левове, сподели основният прокурор. Той чака " остра европейска реакция ", в случай че се стигне до закриването на спецзвената. Председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев предстоящо поддържа Гешев и попита дали са " дадени на някого някакви пари ", с цел да бъдат закрити.
Промените в правосъдния закон плануват и анулация на кариерните бонуси на членовете на Висшия правосъден съвет, на основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.
Прессъобщението от прокуратурата за вчерашната среща с Кьовеши бе много сбито. Обсъждани са измамите със средства на Европейски Съюз, злоупотребите с Данък добавена стойност, прането на пари, корупцията и проведената престъпност. " Двете страни показаха общата задоволеност от положителното съдействие и постигнатото досега. Главният прокурор изрази увереността си за продължение ефикасния разговор сред двете институции ", се споделя в известието. При предното посещаване на европрокурорката обаче се разбра, че тя е поискала да получава каузи непосредствено от Министерство на вътрешните работи и от Агенция " Митници ", защото до тогава е получавала от прокуратурата " единствено дребни каузи ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР