Има и сега закони. Кво чешеме езици? Всички к**ви се

...
Има и сега закони. Кво чешеме езици? Всички к**ви се
Коментари Харесай

Големите гафове на бг политиците: От Петър Младенов до Вежди Рашидов

" Има и в този момент закони. Кво чешеме езици? Всички к**ви се разсъниха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна. "

Тези думи на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов взривиха нежния мир в пленарната зала на Народното събрание.

Народният представител ги изрича пред зам.-председателите на Народно събрание Никола Минчев и Росица Кирова в почивката, без да осъзнава, че микрофоните работят и думите се чуват напълно ясно. След гафа Рашидов подаде две оставки - като ръководител на комисията по просвета и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Не за пръв път български политици изговарят противоречиви изречения, мислейки, че микрофоните са изключени и не ги записват.

Най-емблематично в новата ни история остава едно изречение от 14 декември 1989 година Тогава Петър Младенов изрича противоречивата имитация: " Танковете да дойдат! ".

Преди да изговори тези думи, жива верига студенти обкръжава Народното събрание, с цел да желаят автономност на ВУЗ. Но събирането прераства в всеобщ митинг в гледище за анулация на член първи от тогавашната конституция - за управителната роля на Българска комунистическа партия. И тогава Петър Младенов, определен месец по-рано за ръководител на Държавния съвет на мястото на Тодор Живков, е сниман да споделя:

" Най-добре танковете да дойдат ".

Съществува версия, че Младенов в действителност е изрекъл " Станко да пристигна ", имайки поради тогавашния парламентарен ръководител Станко Тодоров. Но по-популярен до ден-днешен остава първият вид.

През 2007 година министърът на финансите Пламен Орешарски и просветителният министър Даниел Вълчев бяха уловени от включени микрофони с неприятни думи против стачкуващите учители. Тогава двамата водеха договаряния с учителските синдикати по персонално предписание на президента Георги Първанов поради продължаващата към този момент трета седмица стачка в цялата страна.

 Орешарски (вляво) и Вълчев провокираха публичен скандал

Снимка: Стоп кадър/YouTube

Ето и диалога:

Орешарски: Дай да скапваме седенката.

Вълчев: М-м?

Орешарски: Дай да скапваме седенката.

Вълчев: Да скапваме, казваш?

Орешарски: Първо да мислим за цифри, съкращения и след това...

Вълчев: Аз предлагам по този начин: теб така и така няма да те има в този момент известно време...

Орешарски: Да, три дни.

Вълчев: Два де, стига по този начин...

Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.

Вълчев: И да забележим дали е допустимо в същото време да създадем някакви експертни диалози. Горе-долу по една, две сметки да създадем, с цел да приказваме...

Орешарски: Не, не би трябвало да се прекъсва. От на следващия ден експертни диалози. Те ще размотаят...

Вълчев (към другите участници): Сега, уважаеми сътрудници, да продължим нашата работа...

Реакциите на двамата провокираха величествен скандал и обществото още веднъж усети, че май политиците приказват по друг метод, когато не могат да бъдат чути от елементарните хора.

През юли м.г. " Демократична България " организира закрито съвещание на парламентарната група, само че се оказа, че в залата работят камерите и микрофоните. В записа са чува по какъв начин Христо Иванов цитира думи на Тошко Йорданов, който казвал, че Има Такъв Народ ще поддържа Бойко Рашков за началник на Антикорупционната комисия след гласуването на вероятно държавно управление.

" Ако вие си извършите бухалка, ние ще сме в обединението, в която тази бухалка ще я ръководи. Няма да гласуваме бухалка, с която след това вие да отидете на избори ", предава Иванов думите на Тошко Йорданов. На срещата на Демократична България се е коментирало и съзнателно закъснение на третия мандат, с цел да може предварителните избори да бъдат на 16 октомври.

Подобни гафове вършат и политиците по света. По време на фамилна почивка през 2005 година тогавашният принц и в този момент крал Чарлз би трябвало да приказва пред медиите. Но директно преди да застане пред микрофоните, споделя тихичко на синовете си, че ненавижда медийните изяви. А за кралския кореспондент на BBC Николас Уичъл е още по-краен: " Не мога да претърпявам този човек. Наистина. Той е толкоз ужасяващ, в действителност е ужасяващ ". Само че принцът не подозира, че микрофоните хващат откровенията му.

Американският президент Роналд Рейгън също попада в класацията с изцепките. По време на тест за тон преди радиопредаване Рейгън взема решение да се пошегува с тонрежисьорите: " Скъпи сънародници, веселя се да ви оповестя, че през днешния ден подписах закон, с който разгласявам Съветския съюз за противозаконен вечно. Започваме бомбардировки след 5 минути ". Оказва се, че думите му са записани и излизат в ефир, припомня
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР