Има и опити за подривна дейсност, каза министърът, в определено

...
Има и опити за подривна дейсност, каза министърът, в определено
Коментари Харесай

Маринов: Не се заигравайте със страховете на хората!

" Има и опити за подривна дейсност ", сподели министърът, " в несъмнено образователно заведение имало над 100 инфектирани и управлението крие. Този човек е арестуван в Пловдив област, открити са и наркотични субстанции към него. Следим и онлайн пространството, не се зайгравайте със страховете на хората! ", сподели вътрешният министър Младен Маринов пред btv.
Петима души са се пробвали да нарушат наложената им домашна карантина за последните 24 часа. Различен е профила на всички – някои са се върнали от чужбина, други са били контактни. Един е във Варна, едни в Монтана, останалите са в София. Общо малко над 400 лица на територията в страната са в карантина, изясни той.
Контролират се с по-чести телефонни позвънявания и визити. Мариново предизвести всики да съблюдават карантината, с цел да не се ползват силови ограничения и признатите към този момент санкции - 3 години затвор и 5 000 лева, напомни министърът.
Екипите са смесени, с цел да са повече и да могат да обзет и по-голяма територия, както и комерсиалните вериги. За служителите на реда, които посещават рискови места има обезпечени маски, а за тези, които ще контактуват със инфектирани има и защитни костюми. Има защитни средства за всички, които работят с евентуално зарзени, оччакваме и регулярно да се запасяваме с нови, българско произвеждане, сподели Маринов.
" Призовавам жителите да подават информация за нарушена карантина, тъй като става въпрос за сигурността на цялото общество ", съобщи той. Сигналите могат да се подават и на тел.  112, където има специфична линия за ковид. НА нея дават отговор и четирима медицински експерти, които дават отговор на въпроси. За последните 24 часа са получени 1400 запитвания, изясни министърът.
Вчера имаше доста мероприятия, които бяха прекъснати. Призовавам и локалната власт да ползва всевъзможни ограничаващи ограничения – къде се събират – на най-различни места, в това число и в домашни условия. Хората се събират и в дворовете при хубаво време. С по-интензивен надзор и поредност реализираме резултат.
В Пловдив имаме няколко срещи към този момент с разнообразни обности. Те схванаха, лимитират се към този момент, стартират да схващат значимостта на ограниченията, тъй като при тях това е и въпрос на традиция и метод на живот.
Имаме единични случаи, опити по-скоро за телефонни измами. За последното денонощие няма сигнали.
" Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората. Мисля, че към този момент ограниченията работят. Трябваха няколко дни на хората да осъзнаят, че обстановката е изключителна, само че към този момент схващат. ", съобщи вътрешният министър и акцентира, че няма потребност тук-там да се стига до знач=ци, посочващи къде има хора под карантина - каквато мярка обммислят във Варна.
" Това е обстановка, с която света не се е сблъскал, там където има по-централизирана власт ограниченията се постановат бързо, ние сме страна – членка на Европа и по-бавно стават нещата. Но след изявлението на ген. Проф. Мутафчийски и ограниченията, които взехме, хората схващат. Те схванаха, че храна има и ще стигне, съблюдават към този момент и ограниченията за хипермаркетите. ", съобщи още Маринов.
Той напомни, че се удължава периода на документите (шофьорски книжки, паспорт и персонални карти) с 6 месеца – това би трябвало да се одобри тази седмица от депутатите като смяна в закона.
На летищата има камери още от началото на пораждане на вируса. Пожарна охрана пътите граници в този момент се работи с портативни уреди за лица, които идват от рискови страни. Предстои тестване на камери, които могат да обзет пасажерите в колите и да измерят температурите им. Поръчката от министерство на опазването на здравето към този момент е направило социална поръчка. Сроковете й в изключително състояние могат да бъдат съкратени, само че това е задача на министър Ананиев, сподели Младен Маринов.
В 12 часа на среща вътрешните министри на Европейски Съюз, с цел да се приложи идентичен стандарт по границите на Европа и да се уговори придвижвамето на тировете и изостаналите жители по границите, съобщи министърът.
Актуална информация в страната и по света за развиването на коронавируса
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР