Има хора, за които домът е просто мястото, където се

...
Има хора, за които домът е просто мястото, където се
Коментари Харесай

Мой дом, мое вдъхновение, мое ВСИЧКО!

Има хора, за които домът е просто мястото, където се прибират да спят. За тях той не е изключително значим, денят им минава на открито, в офиса, в залата за тренировки, в ресторанта за вечеря. И потребността да имаш едно кокетно прелестно място, което да е твоят замък на уединението, като че ли се обезсмисля.

И това е все по-честа наклонност по нашите географски ширини. Прекарваме цялото си време отвън дома, прибираме се изморени и единственото, което се случва у дома, е да се наспим (и то много постоянно некачествено). Обръщаме от ден на ден внимание на външния свят и все по-малко на вътрешния, на нас самите, на фамилията ни, на децата…

Няма да скрия, че тази “нова домашна мода” ми е непозната и неприятна. Защото домът е безпределно важен… освен като усещането за пространството сред четирите стени, които би трябвало да обитаваш, а поради концепцията, че домът е мястото, където си в действителност себе си - където общуваш с околните си, където приготвяш вкусна домашна храна, където разказваш приказки на дребните за лека нощ, където заспиваш с книга в ръка на дивана, а обичания ти те завива и те прегръща с целувка по челото.

И като един неприкрит последовател на концепцията, че домът не е цитадела, а е царство на спокойствието и уюта, предходната седмица посетих едно от най-важните събития за последователите като мен - Democratic Design Days.

 b Edna.bg

 b Edna.bg

Това е едно от най-големите мероприятия за тендеции в обзавеждането, аксесоарите и вдъхновението от и за дома в международен мащаб. Организатор е IKEA, един от най-големите марки в този бранш, към който наяве изпитвам огромен сантимент (заради това, че не оферират просто мебели, а дават на клиентите си в действителност страхотни идеи). Провежда се в град Алмхулт, Швеция - малко китно градче, някъде в централната част на страната, известно с това, че точно там е живял създателят на марката Ингвар Кампрад и точно там той е отворил първия магазин от веригата през 1958 година.

 b Edna.bg

Възстановка на офиса на Ингвар Кампрад, намиращ се в Музея на IKEA, град Алмхулт

Събитието е годишно и на него, по традиция, показват всички нови сбирки и колаборации, които следва да бъдат стартирани в комерсиалната мрежа на IKEA през идващите 1-2 години. С две думи - безпределно динамично и впечатляващо прекарване, изпълнено с нови страсти и познание за това по какъв начин да живеем по-добре, по какъв начин да използваме по-ефективно (и икономично) ресурсите на природата и по какъв начин да вземем образец за по-балансирано, прелестно и умерено ежедневние от шведите, тъй като те несъмнено могат доооста да ни учат в тази посока.

След формалното разкриване на събитието, имахме опцията персонално да забележим, да се докоснем, да усетим (и даже да помиришем) всички нови идни сбирки. Разбира се, техните създатели, дизайнерите, работещи в съдействие с IKEA,също бяха там, подготвени да ни опишат вълнуващите истории, които стоят зад концепцията на техните творби.

И защото изцяло се поверявам на марката за посоката и трендовете, които основополага, в този момент ще ви разкрия малко повече кои са персонално моите любимци измежду тях.

Една от сбирките, които ме впечатлиха най-вече, е FORNYAD. Дизайнерът Крейг Редман е основал една в действителност щура сбирка, доста шарена, доста пъстра, доста цветна. Основен персонаж на концептуалната линия е ядосаното дребосъче Darcel Disappointer, който в действителност уравновесява цялата тази радостна ескалация. Както персонално ми показа дизайнера, в живота има и наслада, и горест. Затова е решил да създаде патърните на мебелите и аксесоарите в композиция с дребния сърдитко, които даже е увековечен във формата на килим.

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

Друг мой любимец е ANNANSTANS. Колекцията е направена ръчно от дами от малцинствата в Индия, Тайланд и Румъния. Всъщност главната концепция на дизайнера, изравен зад този план - Мартин Бергстрьом, е да се основат работни места измежду занаятчиите в небогати региони по света. Така се получават в действителност невероятни мебели и аксесоари за дома, които са безусловно неповторими, тъй като се вършат напълно на ръка и от естествени материали. А мен персонално ме сграбчи кошницата от бананови сухо бананово стебло. Уау!

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

И в случай че се питате дали има нова наклонност, обвързвана с музика, отговорът е “Да”! Дизайнерите Андреас Фредриксън и Микаел Варнхамър ни демонстрираха единствено прототипите на тяхната сбирка колони SYMFONISK, само че ни обясниха какъв брой елементарно и комфортно ще може да се употребява тя на всички места в дома, без да пречи. Дори и в кухнята, до момента в който готвим, ще можем да я закачим под кухненските шкафове и да имаме едно в действителност музикално и прелестно фамилно готвене. Честно казано, към този момент нямам самообладание да я видя и напълно подготвена.

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

И още нещо, което много ме заинтригува… сбирката OSYNLIG, която е колаборация с парфюмерийния бранд Byredo. Във възприемането на тази наклонност отключваме още едно от сетивата, а точно обонянието си. Все още остава тайнственост какви тъкмо ще са ароматните мебели и аксесоари, които създателят на Byredo Бен Горам приготвя със студенти от Кралския лицей по изкуствата в Лондон, само че едно е несъмнено, уханията в действителност са страхотни, наслаждение е да ги почувстваш, презентирани персонално от колоритния Бен.

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

 b Edna.bg

По време на събитието блестящо бе наранена и тематиката за цененето на околната среда, за пестенето на ресурсите на планетата, за новите типове устойчиви материали, от които в бъдеще могат да се създава опция на пластмасата.

Приятно ме изненада едно от еко решенията, обвързвано с пестенето на водата - накрайник за чешма, който може да спести до 90% от изтичащата сега на стартирането посредством крана . Това е доста комфортен метод да понижим сметката си за вода, както и да си измием ръцете, ябълката или нещо дребно, което не изисква мощна водна бликам.

 b Edna.bg

 f Edna.bg

Един от обичаните ми IKEA артикули - кутията SAMLA, в която в моя дом прибирам плътно храни, документи, почистващи препарати и какви ли не още дрънкулки, също следва да се появи в напълно нова еко визия - а точно - 25% от материала, необходим за направата й, ще бъде опция на пластмасата и в действителност ще бъде дестилат, извлечен от зеленчуци.

 f Edna.bg

Най-голямата био вест на събитието пък бе, че до края на 2019 година IKEA ще прекрати и приключи продажбата и потреблението на пластмасови артикули за еднократна приложимост. Тя бе обявена от изпълнителния шеф на компанията Торбьорн Лууф.

 b Edna.bg

 b Edna.bg

И последно, само че не на последно място - за всички фенове на храната в IKEA - от този август в българския магазин на марката ще можем да се любуваме на сьомгови кюфтенца. Йееееей! Аз към този момент ги тествах и мога да потвърдя, че са в действителност превъзходни - съвършена концепция за хора, които заобикалят месото и които обичат да похапват рибни артикули. Марката извънредно доста държи на качествените храни и е виновна към хуманното отношение към животните, от които се създават месните произведения на марката.

 b Edna.bg

Съвсем не е инцидентно, че шведите, и въобще всички скандинавски нации обитават най-развитите страни на света. Не приказваме единствено за икономическо развиване, само че и за това по какъв начин се усещат хората в обществото, което са построили. В свят, в който изкуството на домашния уют, почивката и релаксацията Хюга е на респект, не е чудно, че всеки един скандинавец се усеща пълностоен, благополучен и отворен към новите благоприятни условия и провокации. Въпреки неприятните климатични условия и неразбираемите за нас бели нощи, шведите живеят извънредно сплотено, ценейки концепцията за общността, за взаимопомощта, в естетика с природата, с търсенето на светлината, даже когато тя е лимитирана от времето.

 b Edna.bg

В Музея на IKEA има особено място, което всяка година се декорира тъкмо като корицата на настоящия азбучник. И надлежно тазгодишния дизайн в действителност ми е мнооого прочут  laugh

Именно това е и концепцията на IKEA - домът не е просто да закупиш обзавеждането на жилището или къщата и да не му обръщаш внимание, домът е мястото, където се случва магията, където се случва ВСИЧКО, нашият дребен, само че спретнат с обич свят. Това, в допълнение с хубавата домашна храна, с благите моменти със фамилията, с времето, споделено дружно, е най-ценният персонален запас. И колкото повече го имаме в живота си, толкоз повече наслада ще блика в сърцето ни. Без значение дали сме в скандинавските страни, в България или в друга точка от нашата прелестна планета.

 b Edna.bg

*Главната фотография на публикацията е кадър от експозицията в Музея на IKEA
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР