Има хора, които с очите си казват всичко, а думите

...
Има хора, които с очите си казват всичко, а думите
Коментари Харесай

„Талантите”: Историята на Иво Христов

Има хора, които с очите си споделят всичко, а думите са единствено допълнение. Такива са и очите на младия публицист Иво Христов .

Той е едвам на 16, само че към този момент има 4 издадени книги. Още от дребен Иво Христов бил по-различен от другите деца, тъй като вместо с влакчета и топки си играел с книжки.

Романите на Иво са четиво, с което родителите му мъчно биха могли да заспят. Защото са изпълнени със смразяващи сюжети, заплетени престъпни загадки и кървави закононарушения.

„ Календарът на живота” е една от книгите на Иво. Заглавието ѝ доста припомня живота на фамилията му. Защото от четири години то брои всеки ден като победа над заболяването.

До 12-тата си година Иво имал щастливо и умерено детство. И по този начин до един февруарски ден, в който животът му се прекатурва. Една заран Иво се буди с неразположение. Боли го главата и не усеща лявата половина на тялото си.

„ Всичко стана за момент. Всичко се случи със скоростта на гръмотевица, тъй като от лудешкото каране на колела и мотори на улицата внезапно ни се стовари новината, че организма на детето ми е цялостен с тумори и то не къде да е, а на най-страшните места – основен и гръбначен мозък”, споделя майката на Иво.

Така преди четири години стартира борбата на Иво и фамилията му с заболяването. Без да подозират, че компликациите занапред предстоят.

„ Направиха проучване и на гръбнака и новината беше сриваща. Тумор тъкмо там, където основният и гръбначният мозък се съединяват. Той е завит към гръбначния мозък като пръстен и пораства като пръстен, колкото повече пораства – стяга мозъка”, споделя майката.

--> Тогава Иво е пренасочен към болница в Германия с прогноза, че му остават 2 седмици живот. Следват още интервенции, тогава в битката се включва и Фонда за лекуване на деца, защото сумата нужна за животоспасяващите интервенции е непостижима за фамилията му.

В разследване на интервенциите Иво губи слуха на дясното си ухо, а с лявото през днешния ден чува едвам на 50 %.

Но през днешния ден освен е доказателство, че за мощната воля няма загради, а и че фантазиите нямат граници. След всяка интервенция се учи да върви и яде като малко дете.
В най-трудния миг след първата интервенция Иво намира избавление в писането. Първата си книга написа на машина, тъй като лекарите не му разрешават да стои пред компютър.

„ Приятелите умират заедно”, „ Животът не коства пари” и „ Тя е моя” са другите заглавия на младият създател, които се радват на огромен читателски интерес. А към този момент е подготвена и петата му книга.

На Иво му предстоят още доста тежки борби, защото туморът, който пораства до ухото му заплашва да отнеме слуха му напълно. За да събере нужната сума за прегледите и лекуване в Германия, майка му създава сувенири и икони.

„ Разбира е малко преди да заспя вечер се опасявам и си споделям, че може би това е някакъв призрачен сън, само че не съзнавам какво се случва и не преставам напред. Може би на нас хората по този начин ние вродено, да продължаваме напред и да се борим. Но персонално аз се усещам победител сега, не знам дали съм, само че се усещам такъв”, споделя момчето.

Ако желаете да помогнете на Иво Христов, сметката е:

Иво Ивов Христов

IBAN: BG47 BPBI 7940 4078 0325 01

BIC BPB I BGSF

Юробанк България АД
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР