Има хора, които не могат да живеят, без да откриват

...
Има хора, които не могат да живеят, без да откриват
Коментари Харесай

Жената, покорила най-високата и най-ниската точка на света

Има хора, които не могат да живеят, без да откриват нови кътчета от света и да задраскат следващото посетено на картата. Сред тях е и 55-годишната Ванеса О`Брайън , която несъмнено има доста да споделя.

Изследовател от британско-американски генезис, тя стана първата жена, покорила най-високата и най-ниската точка на света - връх Еверест и Марианската котловина.

През 2012 година О`Брайън изкачва 8848-те метра на Еверест. На 12 юни пък името й е записано в Книгата с върховете на Гинес, откакто извършва сполучливо и второто си предизвикателство - гмуркане до най-дълбокото място в земната кора .

Do your ears pop when you go down seven miles? @ExplorersWeb https://t.co/qffygUcv7X pic.twitter.com/gbmfNXf1do
— Vanessa O'Brien (@vobonline) June 24, 2020
След 11-часово корабоплаване, на авантюристката й трябват четири часа, с цел да стигне до южния завършек на Марианската котловина, на дълбочина 10990м . Там остава цели три часа и оказва помощ за картографирането на морското дъно и събирането на проби от водата, написа Sky News.
 NASA, океаните и по какъв начин би изглеждала планетата, в случай че всички те пресъхнат
Как би изглеждала планетата, в случай че пресъхнат океаните

Някога светът е изглеждал друго

Мястото, което доближава под надморското равнище, Ванеса изяснява, че е с два километра по-дълбоко, в сравнение с е висок Еверест. А налягането, което усеща човешкото тяло на сходна дълбочина, е голямо - към осем тона.

First #woman to Earths highest & lowest points! #challengerdeep so many people to thank that made this a success - just to let you know i made it photo by #EnriqueAlvarez pic.twitter.com/rPw2bYP3jM
— Vanessa O'Brien (@vobonline) June 12, 2020
Така в този момент госпожа О`Брайън публично е единствената жена, пътувала до двете крайности на планетата. Тя е и единствената измежду британките и америнаките, покорила втория най-голям връх на света - К2, през 2017 година В биографията си има общо пет осемхилядника.

Congratulations to Vanessa O'Brien, the first British woman to conquer #K2! @vobonline pic.twitter.com/8v8hs0Llde
— Thomas Drew (@TomDrewUK) July 30, 2017
За последваща цел изследователката към момента няма съответна концепция, само че е безапелационна, че не се стреми към галактически подвизи, а желае да продължи да учи океаните , от които е останала очарована.

Иска да помогне за картографиране на огромна част от морското дъно, за което до момента знаем прекомерно малко. Затова и взима присъединяване в плана Seabed 2030, който има за цел за 10 години да направи карта на дъното на целия Световен океан.
 Марианската котловина, EYOS Expeditions, Caladan Oceanic и първата опция за посещаване от туристи
За първи път туристи могат да стигат до най-дълбоката част на океана

Марианската котловина, както не сме я виждали до момента

Екипът, с който О`Брайън работи, е формиран най-вече от дами. И е безапелационна, че те са доста издръжливи и имат доста добра централизация - съществени преимущества при спортове като гмуркане и катерене. Също по този начин, дамите са доста по-организирани и експедициите им минават безпроблемно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР