Има готовност в Русе да бъде изградена първата у нас

...
Има готовност в Русе да бъде изградена първата у нас
Коментари Харесай

Русе може да е първият град в Източна Европа със зарядна станция за зелен водород

Има подготвеност в Русе да бъде построена първата у нас и в Източна Европа зарядна станция за зелен водород. Това сподели ръководителят на Общото заседание на Русенския университет проф. Велизара Пенчева в изявление за Българска телеграфна агенция.

Тя изясни, че през юни предходната година дружество " Горивни кафези и водород " (FCH JU) - европейската конструкция, която координира създаването на водородните технологии в Европейския съюз, от 35 подадени плана от 18 страни, е избрала 11 оферти, за които е обезпечена консултантска помощ от водещи специалисти за създаването им.

Единствено България е с финансирани два плана - на Русе и София.

" Русенският план беше финансиран поради интереса към плавателните съдове по река Дунав. За година бяха създадени спецификациите и финансовият разбор. Изготвени бяха подробни бюджети, както и тактика, която да разреши да се получи задоволително финансиране. Работата беше приключена през юни тази година и през днешния ден Русе има подготвен план, с който може да се впише на картата с първата заряда станция в страната и то със зелен водород ", изясни проф. Пенчева, която е част от екипа, създал плана.

В Русе ще се създават по 800 кг зелен водород дневно.

Проектът включва създаване на територията на новото хранилище на " Общински транспорт-Русе " на фотоволтаичен парк, на електролизьор за произвеждане на 800 кг водород дневно, който ще се зарежда от фотоволтаичния парк, както и на станция за зареждане с водород. Фотоволтаичният парк ще трансформира слънчевата сила в електрическа, която ще се употребява за приемане на зелен водород посредством електролиза на вода.

Проектът включва закупуване на 20 рейса, които ще се задвижват с водород. Превозните средства ще се употребяват по направления на публичния превоз в града като част от общинския автопарк на Русе. Ще бъде преоборудван и влекач, благосъстоятелност на " Параходство Българско речно корабоплаване ", с хибридна батерия с нулеви излъчвания и задвижван с горивни кафези.

Проф. Пенчева изясни, че съгласно плановете себестойността на зеления водород ще бъде 5,37 евро на кг, което значи разход на рейсовете от порядъка на 1,20-1,50 лв. на километър. По думите й тази цена е по-висока, в сравнение с излиза превозът на дизел, само че пък става въпрос за изцяло чиста сила, която не замърсява околната среда. " А и не се знае каква ще бъде цената на петролните горива след няколко години ", сподели професорът.

Около 23 млн. евро са нужни за реализиране на плана

За да се реализира планът, е належащо финансиране от към 23 млн. евро. Основният разход е за рейсовете с горивни кафези. Цената на едно транспортно средство е сред 700 000 и 800 000 евро.

" От изработването на плана до реализирането му обаче следва да се измине дълъг път. Основният проблем е обвързван с обезпечаване на нужните средства. Трябва да има европейско и българско финансиране, като евентуално ще е належащо да се приготвят не един, а няколко плана по разнообразни стратегии ", изясни проф. Пенчева.

По думите й към 150 зарядни станции за зелен водород има в Западна Европа, само че не и в Източна Европа. " Ако успеем да намерим финансиране, Русе има късмет да бъде първият град у нас и в Източна Европа със зарядна станция за зелен водород. Става дума за чиста подвижност. Това е технология, която ще се развива в бъдеще и в случай че си първи, е добре. Русе има огромен късмет да излезе напред с този план ", изясни проф. Пенчева.

Проектът е на община Русе, а сътрудници са Русенският университет, предприятието " Общински транспорт-Русе ", " Параходство Българско речно корабоплаване ", Асоциацията на дунавските общини " Дунав ", Българската асоциация за водород, горивни кафези и предпазване на сила и Българската академия на науките.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР