Има голяма вероятност икономиката на САЩ да изпадне в рецесия

...
Има голяма вероятност икономиката на САЩ да изпадне в рецесия
Коментари Харесай

Ройтерс: Има опасност САЩ да изпаднат в рецесия

Има огромна възможност стопанската система на Съединени американски щати да изпадне в криза в околните две години, сочи допитване на Ройтерс измежду икономисти, които виждат аргументи за безпокойствие в продължителността на настоящия стопански цикъл, покачването на лихвите и протекционизма.

Според интервюираните 110 икономисти тази възможност е 31 на 100. Те предвиждат икономическият напредък на Съединени американски щати да доближи приблизително 2,8 на 100 през 2018 година, което ще бъде най-бързият ритъм от три години, подкрепян от най-голямата фискална промяна от 1980-те години.

Както и в предходните допитвания, икономистите въпреки всичко са на мнение, че резултатът от тази промяна ще бъде временен. Затова се чака растежът да се забави до приблизително 2,5 на 100 през 2019 година и да спадне до 1,8 на 100 през 2020 година.

Средната възможност за криза през идващите 12 месеца е 15 на 100, съгласно оценките на над 70 икономисти, дали отговор на този въпрос. Съотношението е същото, както и през последните години. За идващите две години обаче тази възможност доближава 31 %.

" Опасността от криза се усилва действително след една година, или през 2020 година, защото тогава резултатът от бюджетното стимулиране ще стартира да се разсейва ", изяснява Джоузеф Сонг, икономист в Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch).

Според него по това време ще се върне наклонността за евентуален напредък, който е под 2 %, а в случай че стопанската система понесе отрицателен потрес - поради петрола или поради $ - тогава растежът ще отслабне или ще стане негативен.

Икономистите съзират признаци, сочещи скорошно привършване на настоящия цикъл на агресия. В съпоставяне с предходните допитвания в този момент е по-голям броят на анализаторите, които чакат Управлението за федерален запас (УФР) да стартира да намалява лихвите си през 2020 година. Засега обаче множеството ръководители на УФР са на мнение, че най-вероятно " скоро " ще бъде належащо да се усилят лихвите в Съединени американски щати, в случай че вероятностите за американската стопанска система не се влошат, сочат протоколите от последното им съвещание по паричната политика.

Всички интервюирани икономисти, като се изключи един, чакат нарастване на лихвите през юни, а болшинството от тях предвиждат още две нараствания до края на годината до диапазон от 2,25-2,50 %, или общо четири нараствания за 2018 година. В сегашните си прогнози управлението на УФР загатва единствено за три покачвания на лихвите през тази година.

Вече зрелият темперамент на настоящия цикъл на икономическа агресия в Съединени американски щати може скоро да се окаже още по-изразен спрямо този цикъл в международната стопанска система, който също демонстрира признаци на застаряване.

Реална е и опасността от засилващ се протекционизъм. Американският президент Доналд Тръмп подреди да стартира следствие за вноса на коли, което може да докара до въвеждане на мита като тези за стоманата и алуминия. Тръмп съобщи също, че ще предложи нови данъчни съкращения през ноември. Както обаче към този момент акцентираха мнозина икономисти преди гласуваните в края на годината от Конгреса данъчни понижения, на този етап от икономическия цикъл такива данъчни съкращения не са оправдани, защото в страната има съвсем цялостна претовареност. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР