Има голяма вероятност ЕНП да открие от София предизборната си

...
Има голяма вероятност ЕНП да открие от София предизборната си
Коментари Харесай

Цветанов: Ние не сме против приватизацията, а против хората, които направиха така, че държавата да загуби



Има огромна възможност ЕНП да открие от София предизборната си акция за евроизборите през 2019-а. Обсъждахме и този въпрос по отношение на цялостната идея по подготовката и провеждането на европейската акция за изборите за Екологичен потенциал през 2019 година ЕНП гледа на София като на една от вероятните столици, откъдето да започва европейската акция на ЕНП. Но несъмнено, сходно решение ще бъде взето на по-късен стадий. В момента на София се гледа като евентуална опция. Това сподели зам.-председателят на ГЕРБ, водач на депутатите на партията и началник на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила в изявление за 24 часа.

Ласкаят ли ви думите на зам.-шефа на ЕНП господин Мърфи, произнесени от сцената на конгреса ви, че като уредник вие сте ентусиазъм за хората от европейската десница?

Много са форумите, на които сме взели участие двамата - както като кампанийни мениджъри на партиите, по този начин и по чисто организационни въпроси, свързани с ЕНП. Имал съм опция неведнъж да приказвам за основаването на нашата партия, за това по какъв начин е структурирана и по какъв начин действа. ГЕРБ е давана за образец измежду партиите - членки на ЕНП, поради организационното покритие, което партията ни има и на национално, и на европейско равнище. Високо се цени това, че ГЕРБ се е развила във всяко обитаемо място. За мен сходна оценка е обвързвана с доста повече отговорност. На нашето отчетно-изборно заседание в неделя се постарахме да се представим като партия с една нова визия, която напълно кореспондира с новите технологии. С 3D мапинг презентирахме направеното от нас през всичките тези 11 година от основаването ни. Всеки наш слоган беше визуализиран. Хората желаят да получат нагледна визия за политиката, която сме осъществили, и мисля, че ние им дадохме това.

След форума по-спокойни ли сте, че ще изкарате цялостен 4-годишен мандат?

Всяко сходно събитие е мотив да се препотвърдят дълготрайните ни задължения. Сега можем умерено да заявим, че след първите 6 месеца към този момент постигнахме действителни резултати по осъществяване на управническата ни стратегия. Най-важното е, че означаваме стопански растеж. Докладът на Европейска комисия доста ясно го сподели - че в този момент в страната ни има водачество, че от май тази година тя стартира да излиза от политическата рецесия от началото на годината. Аз съм уверен, че с осъществяването на старите рекомендации на Европейска комисия през 2018 година напълно закономерно, при този порив на държавното управление, този механизъм може да бъде отстранен.

И с патриотите сте към този момент спокойни? Правите постоянни политически препоръки, като единствено понякога, както сподели Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила, двамата с Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила се мерят кой е най-велик, само че след това взаимно си натискат егото и не престават...

Както във всяко семейство, по този начин и в политическите фамилии има разнообразни отзиви. Знаете, че в случай че бяхме на едно мнение, това щеше да значи, че няма нужда да има партии в България, нито щяха да се вършат съдружни държавни управления. Най-важното е, че 4-годишната управническа стратегия е с евро-атлантически акцент и с императив да бъдем част от обединена Европа. Разбира се, ще има разнообразни отзиви и те ще се разискват, ще има несъмнено напрежение, само че всеки от нас е наясно, че България е над всичко.

Най-невралгичната точка сред Симеонов и ГЕРБ за момента е туризмът. Вицепремиерът непосредствено упрекна, че отрасловият министър го саботира при осъществяването на това, което е почнал лятото по плажовете. Не са ли непреодолими разликите?

На политически съвет обсъждаме законодателни стъпки в тази посока. Там, където е належащо, политиките ще бъдат променяни. Към сегашния миг разликата сред вицепремиера и госпожа Ангелкова може да бъде преодоляно. Повярвайте, няма нещо, което да докара до развалянето на обединението, нито пък до понижаване на стремежа на Николина или на Валери.

Като не намалее устремът нито на Ангелкова, нито на Симеонов обаче, коя теза ще надделее - да има или не преместваеми обекти на плажовете?

Оставяме опцията тематиката да се дискутира, специалистите да изложат своите причини, да чуем и гласа на институциите, които реализират надзор на преместваемите обекти. Когато вършим законодателство, ние не го вършим, тъй като вицепремиерът или министърът по този начин желае, а тъй като това е добре за страната. Необходимо е да се направи стабилно законодателство, а не такова, което да бъде променяно с подзаконова нормативна уредба. Винаги търсим разговор и с опозицията. Законодателството не би трябвало да бъде подвластно на политически цели и конюнктури.

Огромни очаквания се разпореждат на новия министър на опазването на здравето - като умел финансист да откри метод да оздрави системата. Той към този момент сподели, че прави разбор на всички лечебни заведения, от което се схваща, че желанието ви е да преструктурирате и закривате здравни заведения, нали?

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко... към профила би трябвало да бъде подсилен за ограниченията, които ще предложи. Той е извънредно добър финансист и човек, който е имал директно отношение към контрола на здравната каса, има опит и познава проблемите. Ние би трябвало да дадем политическа гаранция, че опазването на здравето ще се развива по най-хубавия метод и че на всеки човек ще бъде обезпечена качествена здравна помощ и лекуване.

Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април... към профила споделя, че не може в София да има толкоз лечебни заведения, колкото в цяла Холандия - 60.

Мога да дам за образец модела, който се осъществя в Сандански и Петрич. Знаете, че болничното заведение в Петрич е обединяване на двете здравни заведения. Мисля, че това е добър образец по тази причина по какъв начин могат да се усъвършенстват разноските и да се усъвършенства качеството на опазването на здравето. Всичко това е въпрос на сериозен разбор и полемика. С политиките в опазването на здравето не би трябвало да подлагаме българските жители на опити. Решенията ще се водят от изискването да се подсигурява на всички здравната помощ и да се покрие всичко, належащо за лекуването и възобновяване на пациентите.

Ананиев разгласи, че системата на здравно обезпечаване е изчерпана и би трябвало да се надгради. Ставало ли е дума на политическите ви препоръки в каква посока ще е тази смяна?

На съвет тази тематика не е дискутирана, водят се диалози на експертно равнище. В бюджета, който ще гласуваме в околните дни, е заложено да не се позволява увеличение на финансовия запас на НЗОК. Ще ограничим харченето за нови разноски. Целта е да няма още веднъж недостиг. Искаме да създадем интервал на излекуване, след което ще се мине към идващите стъпки за развиване. В бюджет 2018 са заложени ограничения, които са малко рестриктивни, само че те са с една-единствена цел - оздравяването на системата. Иначе като цяло бюджетът на опазването на здравето е по-голям от миналогодишния.

Наред със опазването на здравето, тематиката, която визира всеки, е сигурността. Тези дни - отново атентат, този път в Египет, което докара до общия фронт на арабските страни, разгласен от Рияд. В изявление за “Фокус” специалистът Христо Смоленов предлага да се сътвори Европейска организация за противопоставяне на радикализацията и тероризма. Вие какво препоръчвате?

Аз считам, че би трябвало да се ускори функционалността на Европол, тъй като там моделът е заложен изцяло. Беше призната и многогодишната стратегия на службата, която задава доста ясни параметри. Трябва да се укрепват функционалностите на Европол, да се укрепи работата на Европейския център за битка с тероризма в границите на Европол. Наложително е да има усилване на напъните на трансграничното следствие в региона на ограничението на противозаконната миграция и с поддръжката на организациите на Европейски Съюз. А също е значимо да се укрепи към този момент основаният център на Европол за киберпрестъпления като централен информативен център за правоприлагане в тази област. Нужно е да има по-обединен междуинституционален и многосекторен метод - тук включвам съдействието сред Европол и Фронтекс, Европол и Евроджъст и всички останали институции на територията на Европейски Съюз.

Искате ли на Нинова подписа? Тя ще ви го даде, само че единствено за внасянето на настояването за смяна в конституцията, с цел да се ревизират закононарушения в приватизацията. А по-късно на самото гласоподаване в пленарната зала няма да ви поддържа - нито тя, нито останалите депутати от Българска социалистическа партия.

Дал съм на госпожа Нинова досието, само че към този момент минаха 2 седмици и не съм я получил назад с подписа й. Странно е - не се извършват решенията на пленума на Българска социалистическа партия, който и разпореди тази отговорност.

А за какво Борисов дефинира държанието и като лицемерно?

Защото от 240 депутати, като извадите 80, стават 160, което значи, че приемането на сходна смяна ще бъде възпрепятствано.

Ако не ви поддържа най-малко един народен представител от Българска социалистическа партия и в залата, няма да падне отминалостта върху приватизацията? Като че ли последните дни ГЕРБ се сдобри задочно с Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ "Кирил и... към профила. В неделя Борисов регистрира, че някогашният наследник министър председател е прав, тъй като, когато са правили тази приватизация, доста разновидности пред тогавашните ръководещи не е имало - стопанската система била заварена изтърбушена и активите не са били задоволително атрактивни. Има ли проверка на отношението на ГЕРБ към Костов?

Тук би трябвало да уточня, че ние не сме срещу приватизацията, а срещу хората, които направиха по този начин, че страната да загуби, с цел да се облагодетелстват самите те и доближени до тях кръгове. За нас е значимо да има правдивост. Тези, които не са взели участие в разграбването на страната, могат да бъдат спокойни. Но не е редно едно дело или следствие да бъде прекъснато заради приключване на давностния период. Това основава у обществото чувство за липса на правдивост. Хората мислят, че политическата класа по време на прехода си е основала опция за бизнес на гърба на българския поданик, а българските пенсионери, които трябваше да получат по-достойни пари на старини, изгубиха всичко. Затова нашият ангажимент е и честен, и действителен метод да покажем, че не би трябвало никога да се позволяват сходни тълкования на прехода.

А вие от ГЕРБ бихте ли употребили проучвания от Центъра за разбори и ръководство на опасности на господин Костов? Той обследва всевъзможни евентуални рискове, в това число и такива от неоосманизма. Бихте ли прибегнали до неговите разработки?

За мен по-важно е да се срещаме с тематиките по сигурността от отчетите на съответните институции. За мен ще бъде забавно да прочета програмен документ на Европол за многогодишната стратегия 2018-2020 година Но несъмнено, всичко, което е написано, би могло да даде в допълнение опция да се извади нещо потребно.

А от кино лентата на Елена Йончева нещо ново и нещо потребно извадихте ли си?

Не. На прожекцията бяхме поканени всички народни представители и аз отидох, тъй като смятах, че по този начин сътворяваме опция за спор, само че се оказа, че спор няма. Средата, в която попаднах, не беше подготвена да чуе друго мнение. Защото, когато показваш сходен филм, е редно да кажеш, че сега страната ни надгражда съществуващия потенциал със средствата, които Европейска комисия даде в допълнение. Става дума за 160 милиона евро, които се употребяват за датчици и камери, които ще могат да прихващат потоците в дълбочина и по този начин ще стане допустимо да се координират дейностите ни освен с българската Гранична полиция и с Министерството на защитата, само че и с турските ни сътрудници.

В петък от Българска социалистическа партия посредством депутата им Славчо Велков желаеха шефът на бюрото за надзор на СРС Бойко Рашков да пристигна тази седмица в Народното събрание и да рапортува дали са подслушвани общественици, в това число публицисти. Вие като ръководител на парламентарната вътрешна комисия имате ли тази информация?

Имахме чуване на всички представители на институции, които имат отношение било като заявители, било като осъществяващи надзор върху тази активност. Комисията за СРС е закрита за медии, тъй като борави с класифицирана информация, и няма по какъв начин да споделям диалозите, които се водят на нейните съвещания. Стигнахме до извода, че доста мъчно се гради доверие към службите, а когато такова към този момент е налице, може да бъде разрушено доста бързо. Точно представител от Българска социалистическа партия да приказва по този метод, тъкмо за подслушването на политици... Но не бих желал да се връщам във времето, когато от тази партия използваха същата тематика за политически цели.

Когато вас персонално ви упрекваха за подслушване?

Знаете за внасянето на анонимния сигнал против мен от водача на Българска социалистическа партия Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия,... към профила. Впоследствие се оказа, че техниката, с която претендираха, че съм подслушвал, в действителност не може да подслушва. Нека ви кажа и друго - в интервала, когато имаше репресивни дейности по отношение на мен, аз самият се оказах политикът, който беше подслушван. Незнайно по каква причина. Аз бих желал службите да работят в полза на страната и на институциите и всички такива чувствителни тематики първо да се дебатират в комисиите. Затова и тази за надзор над службите е на паритетен принцип - всяка от парламентарните групи е показана в нея. Но колкото съставът на комисията е по-ограничен, колкото по-малко хора се срещат с тази информация, толкоз е по-малка вероятността тя да изтече. От опита ми на човек, който е претърпял значително в персонално качество, от офанзивите, които съм получавал тъкмо от Българска социалистическа партия, през днешния ден съм си направил извода, че не желая да се търси дискредитиране на службите и не желая на хората да се внушават погрешни неща. Има закон, има правила, има комисия, в това число за надзор на службите. Всички ние следва да изпълняваме компетентностите си само по закон.

Без да влизаме в елементи, можем ли да кажем изрично: “Не, няма подслушване на политици, публицисти и други общественици”?

Досега няма нито един факт против това изказване, тъй че не се постанова никакво оборване. В момента се приказва без конкретика, а това е комфортна политическа теза на тези, които нямат действителни политики, а търсят мотив да бъдат видяни.

Не сте коментирал неколкократно заявяваното изказване на президента Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила - че не самият Борисов, а вие от партията водите война против него. И че сте като беквокалисти.

По-добре да се въздържа от отговор. За мен е значимо да градим престижа на институциите. По-мъдрият, индивидът с опит е редно да замълчи, в сравнение с да влиза в борба и да се държи по метод, който не приляга на един народен политик с искания да бъде обединител на нацията.

На конгреса споменахте Плевен и Добрич като предпочитани регионални центрове, в които наблягате на мероприятията и занапред готвите локалните избори, с цел да спечелите и тези два града. Правите селекция на нови хора ли?

Трябват ни организационни начинания и действителен политически живот, с цел да можем измежду многото членове и симпатизанти да изберем най-подходящия - индивида, който ще бъде номиниран за общински консултант или кмет. Това е естествен развой, който тече сред годините на избори. Ние в ГЕРБ не се сещаме за акциите единствено когато изборите наближават. Правим срещи непрекъснато. Затова партията ни е мощна и е в кондиция. Имаме проблеми в някои общински структури. След вчерашното заседание се заемам с работа там, където е належащо, с цел да се създадат съответните промени, с цел да се борим след година и половина за избирателен резултат и да го реализираме - същия или дай Боже по-добър от този, който имахме през 2015 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР