Има голяма вероятност България да може да се възползва от

...
Има голяма вероятност България да може да се възползва от
Коментари Харесай

Нено Димов: Има голяма вероятност България да се възползва от дерогации по директивата за централите

Има огромна възможност България да може да се възползва от дерогации по новата европейска инструкция, която задава по-високи екоизисквания към централите, съобщи в предаването "Неделя 150 " министърът на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила.

"Новите повишени условия, които са признати от Европейски Съюз, се отнасят до централи, които са новоизградени. Това тия с 99%очистка, Второ за съществуващите централи има повишение с към 1 % - от 96 очистката е станала 97%, само че има един член, които е извънредно значим за България, който споделя, че централи, които работят на въглища и имат справедливи аргументи, могат да употребяват дерогации. Т. е дерогации, свързани с отклоняване от нормите. Трите критерия, които кумулативно би трябвало да бъдат изпълнени, първо е техническото положение. – българските ТЕЦ-ове от басейна на Марица Изток дава отговор напълно на това, второ е географското състояние, т. е. че имаме български въглища, които се намират в региона. Третото изискване е това да не утежнява екологичната конюнктура в региона, която за жалост към днешната дата не се извършва. Ние имаме два от трите критерия и би трябвало просто да се оправим с третия аршин. Знаете, че в региона на Марица Изток има превишаване на серните окиси, само че тук е още един плюс, който е за България – на процедура директивата дава опция за дерогации единствено когато приказваме за серни окиси, тъкмо случая, в който попадат нашите централи. Т. е. ние имаме доста огромна степен на възможност да се възползваме от тази дерогация, стига да се оправим с третия аршин ", съобщи той.

Нено Димов изясни, че директивата към момента не е оповестена, само че операторите на централите би трябвало да стартират своя разбор, защото опцията се дава централа по централа и срокът за доказване е 6 месеца от влизането на документа в действие.

По отношение на превишаването на нормите на замърсяване на въздуха и заплахата на България да бъдат наложени наказания за това от Европейски Съюз за това, министърът уточни: "Качеството на въздуха непрестанно се усъвършенства и всяка последваща година индикаторите са по-добри, само че към момента не са достигнали, тези, които би трябвало да бъдат съгласно европейското и в частност българското законодателство. Така че наклонността е явна, само че резултатът към момента не е реализиран. За да ускорим тази активност, са подхванати две дейности. Първото е още при предходното държавно управление Борисов 2 е подписан контракт със Световната банка, която да направи изцяло проучване за ограниченията, които би трябвало да бъдат признати на държавно равнище, там, където общините не могат да се оправят. Първият промеждутъчен резултат от това изследване чакаме през есента на 2017 година, а окончателното през зимата на 2018 година. Успоредно с това са образувани две работни групи, които евентуално ще бъдат обединени в една предвид на още един проблем, за който евентуално ще приказваме. Става дума, че главните източници на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. В другите градове не е едно и също. Примерно в град като София бих очаквал, въпреки че резултатите към момента не са излезли, че автомобилният превоз е доста по-сериозен от битовото отопление, до момента в който в други евентуално ще е тъкмо противоположното. Но с цел да бъдат подхванати съответни ограничения и ориентирани, ние би трябвало да адресираме казуса за съответния град, който е решителен. Ако битовото отопление е главният проблем, би трябвало да се върви към това примерно въглищата и дървата, които се продават, да са с ниско наличие на сяра и пепел и не е невероятно да се каже, че цената, която също ще е по-висока, ще се компенсира от калоричността, която ще дават. Когато печелиш нещо, наложително губиш нещо друго, то от другата страната на кантара стои здравето и качеството на въздуха ".

Във връзка с ограниченията, свързани с катализаторите на колите, Нено Димов изясни какви стадии са набелязани: "Катализаторите е втората посока, в която е стартирано да се работи, като стадиите, за които приказваме, първото нещо, естествено аз ще изчакам работната група с техническите оферти, които ще създадат, само че първото нещо за мен е това кола без катализатор да не може да има първа регистрация. Втората стъпка, това са пунктовете, където се вършат годишните механически прегледи, да се ускори доста съществено контролът и там да не може да се дава този стикер за техническа валидност на колата, в случай че няма катализатор. Третата стъпка е ориентирана към тези сервизи, които в това число популяризират свалянето, а не замяната на катализатори, четвъртата стъпка да забележим по какъв начин ще се оправим с кражбите на катализатори и петата, стъпка, която може би е най-трудната, е построяването на културата, това е човек да знае, че това е потребно и в действителност тези спестени пари са спестени от едно място, само че отиват в друго ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР