Има голяма опасност български производители да фалират заради рекет от

...
Има голяма опасност български производители да фалират заради рекет от
Коментари Харесай

Фалити заради веригите

Има огромна заплаха български производители да банкрутират поради рекет от страна на огромните вериги магазини у нас. За това сигнализираха родни бизнесмени по време на полемиката на вестник "Стандарт " "Да! на българската храна ".

Заради повишаването на суровините, като да вземем за пример свинското месо, ние, производителите, сме длъжни да вдигнем цените, с цел да може да продължим да предлагаме първокласен артикул. Когато обаче пратим писмо с такова искане на веригите, те ни карат да чакаме два месеца, с цел да отговорят.

А в това време сами ни смъкват цените като вземат решението за това в границите на един ден. Когато два месеца работиш със скъпа суровина на ниски цени, то един от най-вероятните резултати е банкрутът, изясни Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Ние, производителите сме подготвени да сигнализираме за огромния проблем и заплахата от банкрути и премиера Бойко Борисов, сподели от своя страна ръководителят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Държавата да даде рамо на българските производители на храни. За поддръжка, каквато има на всички места в остаряла Европа, настояха още от браншовите организации на хлебари, на преработватели на месо и мляко, по време на обичайния конгрес „ Да! На българската храна”, проведен от Стандарт в навечерието на коледните празници.

„ Събрахме се през днешния ден, с цел да отчетем постигнатото през годината, да се похвалим с триумфите и да си пожелаем за идната 2020 година доста здраве, цялостни хамбари и още по-добри продажби. Въпреки мрачните облаци над международната стопанска система, годината, която измина, бе доста добра за България.

Бизнес климатът през 2019 година припомня за най-хубавите времена на прехода и по-специално върховата 2008 година “, сподели основният редактор на "Стандарт " Славка Бозукова ", откривайки полемиката.

"Очакваният растеж от над 3,5% е измежду най-хубавите в Европа, безработицата е на исторически ниско равнище. За разлика от предходната година, когато като главен фактор за растежа бе увеличеното ползване поради растящите приходи, то тази година се появи ясна наклонност - измежду моторите към този момент е и износът, изключително в аграрния бранш “, акцентира тя.

Именно във връзка с цифрите, показващи големия растеж на износа и рекордния БВП от 127 милиарда лв., заложен в бюджета за 2020 година, представителите на бизнеса влязоха в спор с изпълнителната власт.

4,3 милиарда лв. е експортът на селскостопански артикули за 2018 година, като растежът е с 5% по отношение на миналата година. За полугодието на 2019 година по данни на Българска народна банка е осъществен експорт за 1,643 милиарда лв., като растежът е 3%, уточни зам.министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. За последните 2 година в бранша са направени вложения за близо 300 млн. лв. по сертифицирани планове, добави още той. И посочи, че става въпрос за инвеститори-преработватели, които връзват веригата с производителите, както е „ Амилум България” край Разград.

„ Не мога да се съглася, че би трябвало да бъдем суровинната база на Европа, а селскостопанският ни експорт да е най-вече от зърно”, разяснява Йордан Апостолов, зам.-шеф на парламентарната комисия по земеделие. Той изясни, че у нас доста европейски страни избират да внасят жито от България, а на своите ниви да отглеждат култури, от които могат да получат по-висока добавена стойност.

„ Да не се хвалим с износа на първични материали. Преработвателната индустрия дава по-висока добавена стойност, заплаща по-високи налози и дава по-големи заплати. В същто време износът на храни е по-малък от 2% от БВП”, уточни депутатът. Според него би трябвало да се постави ново начало на преработвателната индустрия.

„ Нуждаем се от очевидни ограничения на прикрит протекционизъм, както го прави остаряла Европа – с усмивка. Не можем да поемаме повече налози. Брутният вътрешен артикул към този момент е забележителна цифра, а какъв брой ни дължи страната на нас?”, съобщи ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

За следващ път тя постави тематиката за премахването на Данък добавена стойност за храните, което прилежащите страни към този момент направиха. „ Гърция и Румъния оферират пояси за своя бизнес. Искам да се случи по този начин, че гърци и испанци да дойдат да живеят и работят у нас”, сподели тя.

По думите й, скритият протекционизъм значи и по-строг надзор за всички артикули, които се разминават с качеството. Например в случай че на етикета е написано едно, а наличието е друго.

Кукушева уточни, че е позитивно развиването на IT бранша у нас. Но в това отношение няма да станем номер 1. Докато в преработвателната индустрия имаме обичаи, а българските храни са били главен акцент в туристическия ни артикул. „ Очаквам реверанса на страната към преработвателите”, заключи тя.

„ 27 година съм в този бранш. Очаквахме асансьорът да тръгне нагоре, а той пропада”, разяснява и Димитър Зоров, началник на Асоциацията на млекопреработвателите. И уточни, че единствено страните от третия свят залагат на износа на първични материали, вместо да разчитат по-високата добавена стойност от преработката да остане при тях.

Зоров сподели още, че поради импорт от Сърбия, която е отвън Европейски Съюз, цената на агнешкото в кланиците е паднала от 6 лв. на 4-4,50 лева

Посочи и че има огромни измами с биопроизводителите, доста от които единствено се възползват от помощите, а след това се отхвърлят.

А нашите производители на плодове и зеленчуци изнемогват поради незаконния импорт.

Той даде за образец и ментетата при млечните артикули. При цена на качественото мляко от 75-80 ст. и нужни 7 литра за производсвото на кг сирене, не може цената му в магазина да е 5-7 лв., сподели още Зоров.

И прикани страната да ускори контрола над качеството на храните. Според него те може да са безвредни, тъй като не се умира незабавно от тях, само че храненето с отпадъци също се отразява на здравето.

Подкрепа от страната изиска и ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов. Колбасарите желаят помощ при присъединяване на интернационалните изложби, където постоянно им се дават дребни щандове, на които никой не ги вижда. Особено пък в този момент, когато поради върлуващата Африканска чума по свинете цените на месото на европейските пазари освен са се вдигнали с над 50%, само че и не може да се откри.

Урджанов сигнализира за ниска на комерсиалните вериги над доставчиците. „ На 2 декември сме споделили, че подвигаме цените, само че най-вероятно отново ще чакаме два месеца за утвърждение. Дано да съм неприятен оракул като споделям, че чакам банкрути на преработвателни компании”, уточни той. И акцентира, че не може да има различен резултат, когато производителите продават на извънредно ниски цени.

Половината от плодовете и зеленчуците, предопределени за храненето на децата в учебните столове, да бъдат българско произвеждане. 5 на 100 от тях ще са биопродукти. Това ще бъде регламентирано в нова разпоредба, заяви заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Сметките демонстрират, че по този начин за изхранването на децата ще бъдат употребявани с 800 т повече български храни. Маринов заяви, че България е измежду отличниците в Европа по брой деца и образователни заведения, обхванати от схемата „ Училищен плод и учебно мляко” – над 360 образователни заведения и 470 000 деца, а усвояемостта на европарите по програмата е близо 100%.

Маринов даде обещание да по-висок надзор против нерегламентирания импорт на плодове и зеленчуци. Идеята му е всички търговци, които транспортират такава продукция, да бъдат вписани в указател и да получат специфичен номер, който удостоверява, че са изцяло легални. По въпроса към този момент се работи с Национална агенция за приходите и митниците. „ Сега товарят буса с домати от Северна Македония и Гърция, а след това ги продават у нас, като и не заплащат налози, тъй като са се записали като производители”, сподели зам. министърът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР