Има голяма група хора, които не попадат в никакви мерки

...
Има голяма група хора, които не попадат в никакви мерки
Коментари Харесай

Обмислят помощи и за школите за изкуства |

Има огромна група хора, които не попадат в никакви ограничения за помощ на културния бранш – притежателите на школи за изкуства. Тези хора са близо 20 000, заяви заместник-министърът на културата Весела Кондакова по време на чуване в комисията по просвета и медии в Народното събрание.

Според Кондакова те дисциплинирано са затворили школите си, само че дават противоположна връзка, че скоро ще стартират да стачкуват и ще спрат да се подчиняват.

На съвещанието на комисията бяха поканени служебният финансов министър Асен Василев и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

Асен Василев разяснява:

" До момента културните институти имат 2 ограничения, които работят за всички предприятия: мярката 60/40 и планът " Запази ме ". 84 разнообразни културни институти са запазили 1004 работни места. 6,4 милиона лв. са раздадени от началото на годината по тези ограничения ", заяви Василев. 

Мярката " Запази ме " разрешава отплата за не повече от 60 в границите на 2020 година и за не повече от 90 дни в границите на 2021 година за тези, които са употребили неплатен отпуск по отношение на наложени ограничавания за реализиране на активността, за която са наети, с акт на държавен орган.

По думите на Асен Василев за финансова поддръжка на артисти-изпълнители в музикалния отрасъл, упражняващи свободни специалности, са отпуснати общо 4,267 млн. лв. общо. Остават още 2,8 млн., които не са употребявани. 

" Има и разпореждане на Министерски съвет, което дава дотация на артистите със подписан контракт с дадената институция. Това обгръща институтите, занимаващи се със театрални изкуства – на среща с директорите стана ясно, че те имат потребност тази мярка да продължи ", съобщи финансовият министър.

Друг проблем е, че единствената поддръжка за артистите на свободна процедура е за музикантите.

Народният представител от " Изправи се! Ние идваме " Мария Капон съобщи, че би трябвало да се има поради, че парите могат да бъдат елементарно обезпечени, само че от Министерството на културата би трябвало да имат потенциала да прегледат всички тези 20 хиляди души и да вземат нужните ограничения.

Членовете на комисията взеха решение да образуват специфична работна група, която да работи до идващото съвещание и да почисти всички детайлности към проблема. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР