Има голям интерес към ваксините против COVID-19, до момента има

...
Има голям интерес към ваксините против COVID-19, до момента има
Коментари Харесай

Хинков: Има голям интерес към ваксините против COVID -19, до момента има над 4000 ваксинирани

Има огромен интерес към имунизациите срещу COVID-19, досега има над 4000 имунизирани, сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков в утринния блок на БТВ „ Тази заран “. Според министъра страната има опция да поръча спомагателни количества. Има и задоволително противогрипни ваксини, добави здравният министър.

Проф. Хинков разгласи, че министерството ще внесе нови текстове в Закона за лекарствените средства, с които да се промени съществуващата в този момент формула за реекспорта на медикаменти и % наложителна удовлетвореност на пазара – от сегашните 65% на 100%.

От отчета на ДАНС не излиза наяве за всички аргументи за какво изчезват медикаменти. Те са сложни и във всички случаи не са свързани единствено с реекспорт, това е ясно. Няма по какъв начин да има осъдени за реекспорт, защото сега има законова опция да се изнасят дефицитни медикаменти, добави той.

Другите аргументи за дефицита на медикаменти са цената и комерсиалният интерес. При по този начин поставената обстановка – най-ниска цена на импорт на медикаменти, доставчиците на медикаменти на едро нямат доста огромен интерес да внасят медикаменти у нас, още повече, че пазарът е дребен.

Бившият здравен министър проф. Асена Сербезова е трансформирала формулата на реекспорта от 100 на 65% - т.е. количествата над 65 на 100 могат да се изнасят. Тя споделя, че е съобразено със Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, който е от 2017 година.

„ Но разумното държание на един министър в постоянно държавно управление, с настоящ парламент, е да промени формулата не в електронната система за верификация, а в закона “, безапелационен беше проф. Хинков.

" Не съм обмислял оставката си. Много погрешно съм свестен. За мен освобождението на моя заместител бе сигнал към мен – да се замисля за темповете на работа си ", съобщи здравният министър. Той добави, че се употребява с доверието на премиера и предан към държавното управление.

Другата седмица ще бъде получен окончателният отчет на прокуратурата за инспекцията на СБАЛАГ „ Майчин дом “. Ако има открити престъпления, шефът на болничното заведение проф. Иван Костов ще бъде освободен, безапелационен беше министърът.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР