Има феномен в тези избори и това е изключително ниската

...
Има феномен в тези избори и това е изключително ниската
Коментари Харесай

Влияят ли прогнозите на социолозите на вота?

Има феномен в тези избори и това е извънредно ниската изборна интензивност. Под 2 млн. гласоподаватели гласоподаваха. Това би трябвало да бъде алена лампа за всички политически партии. Г-н Борисов много постоянно слуша и внимава какво споделям.Той направи няколко хода, които му помогнаха да преодолее голямата загуба, която се обрисуваше. Така социологът Кольо Колев разяснява пред Нова телевизия резултатите след края на евроизборите и думите на премиера Борисов, че не не е давал правилни данни и не би трябвало да се има вяра на социологията. Премиерът даже предложи на Колев да не прави и прогноза за времето, тъй като няма да познае.

Политологът доцент Стойчо Стойчев изясни, че социолозите употребяват способи, които не са прогностични. " Нещата, които те дават като моментни настройки, не могат да бъдат употребявани като прогнози. Проблемът при нас е, че ние постоянно ги представяме като прогнози. След това има очакване те да се изпълнят. Другият проблем, е че прогнозите се употребяват за правене на агитация и политика ", разясни Стойчо Стойчев.

По думите на Кольо Колев не би трябвало да има прогнози преди 17.00 ч. " Всеки експерт ще ви каже, че числата до този миг се менят ужасно доста. Но след 17.00 ч. няма софтуерно време нещата да се трансформират изключително. Едва ли всички всеобщо ще тръгнат да гласоподават по-късно ", сподели още Колев.

Двамата разясниха и тематиката в коя партия сега има най-вече проблеми. " Драмата при партиите е там, където се губят гласове. Най-големият проблем сега е при Движение за права и свободи, тъй като при тях електоралната загуба е най-голяма. Останалите партии съумяха да се запазят ненапълно ", разяснява Стойчо Стойчев. По думите му неправилно е да се съпоставят евроизборите с националните.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР