Има едно златно правило, ако сте решили да посетите Италия:

...
Има едно златно правило, ако сте решили да посетите Италия:
Коментари Харесай

„Невероятен устрем за развитието на туризма“: Италианският град Амалфи ще има собствено летище

Има едно златно предписание, в случай че сте решили да посетите Италия: Колкото по-трудно е да стигнете до избрана дестинация, толкоз повече хубост ви чака там. В една от най-горещите за туристи области на Ботуша – Амалфийското крайбрежие, са на път да опровергаят това изказване с план за лично летище, написа CNN.

Salerno Costa d’Amalfi Airport ще отвори порти през юли на 45 км югоизточно от Амалфи и на 21 км от Салерно, който е входният пункт към известното крайбрежие. Технически видяно, това ще бъде по-скоро наново разкриване, а не летище, издигнато от нулата.

Проектът започва още през далечната 1926 година, а през последните 98 години то е употребявано като военно летище, център за образование на водачи, противопожарен център, както и като частно летище. През 2007 година е усъвършенствано по този начин, че да разрешава и търговски полети. Пистата е удължена и са построени два изхода и четири гишета за регистрация. Сред самолетните компании, които го употребяват, са Air Dolomiti и VolaSalerno - локален стартъп с краткотрайна история и единствено един аероплан, който се закрива през 2008 година След това е дефинитивно затворено през 2016 година

На 11 юли ще бъде сложено началото на нова глава от историята му с идването на търговски полети на Volotea, испанска самолетна компания с необятно наличие в Италия. Разрешението за осъществяване на търговски полети беше обещано през януари, а за идното разкриване пистата е удължена до 2000 м, дружно с спомагателни уреди. Операциите стартират постепенно, защото летището към момента е в развой на създаване и е планувано да бъде приключено едвам през 2026 година

Тази година Volotea ще обслужва четири дестинации, като ще стартира с Нант във Франция и Каляри в Сардиния през юли, а през септември ще бъдат добавени Верона и Катания. Други самолетни компании също водят договаряния за обслужване на летището, съгласно представител на GESAC, която ръководи летището.

Новият пътнически терминал би трябвало да бъде издигнат до 2026-2027 година Той е с повърхност 16 000 кв. м и е планиран от холандската компания Deerns, която завоюва търга за плана за разширение поради проектите си, " зависещи от зачитането на околната среда и консолидираното на локалния регион ", се споделя в изказването на GESAC. Преди това компанията е работила по разширението на летищата в Абу Даби, Амстердам и Кувейт.

Футуристично изглеждащият терминал ще бъде построен от естествени и устойчиви материали, а на покрива ще има фотоволтаични панели за генериране на сила, което ще понижи излъчванията на CO2. На този втори стадий от развиването пистата ще бъде удължена до 2200 м.

   Фотоволтаични панели на летището в Амалфи

Снимка: aeroportodinapoli.it

Междувременно се планува до следващата година да бъде построен нов терминал за обща авиация (основно за частни самолети). Търговските оператори също ще го употребяват, до момента в който бъде приключен новият пътнически терминал.

Летището ще се развива до 2043 година, като задачата е до тогава да се обработват 6 милиона пасажери годишно. То ще спомогне за понижаване на натиска върху интернационалното летище в Неапол, което през 2023 година регистрира рекордните 12.4 млн. пасажери.

Карлос Муньос, създател и президент на Volotea, назова откриването на летището " значим миг за района ". А Роберто Барбиери от GESAC дефинира новината като " необикновен порив за развиването на туризма в нашия район ".

И въпреки че Амалфийското крайбрежие се бори със свръхтуризъм, а управляващите даже вкараха обилни ограничавания за колите, с цел да понижат тапите, локалните поданици наподобяват удовлетворени.

Развълнуван съм, че ще имаме летище на Амалфийското крайбрежие. За тези от нас, които се занимават с туризъм, това ще бъде насочна точка, с цел да се утвърдим още повече в работата си ", сподели Фаусто Салсано, притежател на хотел във Виетри сул Маре, първото село на фамозното крайбрежие.

Италианският хотелиер предвижда " значим ритъм на напредък във всички браншове " от един от най-красивите райони в страната.

 Футуристичното летище в Амалфи

Снимка: aeroportodinapoli.it
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР