Има едно съгласие между митрополитите първо да бъде избран Сливенският

...
Има едно съгласие между митрополитите първо да бъде избран Сливенският
Коментари Харесай

Проф. Иван Желев, богослов: Първо ще бъде избран Сливенски митрополит и после нов патриарх

„ Има едно единодушие сред митрополитите първо да бъде определен Сливенският митрополит и тогава да има избори за нов патриарх “. Това сподели в ефира на БТВ богословът проф. Иван Желев.

Той напомни, че по правилник митрополит се избира до три месеца, откакто епархията овдовее, а Сливенският митрополит Йоаникий умря на 9 януари. Патриарх би трябвало да се избере до 4 месеца след кончината на Неофит – до 13 юли.

Според проф. Желев нови митрополит на Сливенската епархия ще бъде определен през май – след Великден (5 май), а Патриаршеският църковен събор за избор на нов патриарх ще е през юни.

„ Патриарх Неофит съумя да внесе успокоение в Светия синод, доколкото можеше, тъй като в последна сметка той беше един от 15-те ръководители на БПЦ “, разяснява проф. Желев.

По думите му през последните месеци – след влизането на Неофит в болница, дрязгите в Светия синод са се изострили.

„ Мнозина и то от водачите на БПЦ се поддават на самомнителност, на самолюбие и на славолюбие. Това са нещата, които пречеха, Негово Светейшество се опитваше постоянно да ги потушава – да понижава тяхното влияние върху общото дело “, сподели още проф. Желев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР