Има едно място в Ню Йорк, което доста напомня на

...
Има едно място в Ню Йорк, което доста напомня на
Коментари Харесай

Това място в Ню Йорк има двойник във Варна

Има едно място в Ню Йорк, което много припомня на централната част на Варна.

Там, където се срещат легендарните  " Бродуей " и " 5-о Авеню " се намира 

Флатайрън Билдинг - „ Ютията “ и е един от първите небостъргачи в Манхатън.

Разположен е в региона на „ Медисън скуеър парк “, там където се съединяват улиците „ Бродуей “, Пето авеню и 23-та Ийст стрийт. Наименованието на зданието идва от неговата форма, напомняща ютиите от края на 19 и началото на 20 век. Забележително е също и като една от най-важните здания за последователите на класицизма. Известна е и като една от първите постройки със стоманена структура, както и с извънредно огромните си за времето асансьори.

Сградата е проектирана от Дейниъл Бърнам. Строителството на 82 метровото здание завършва през 1902 година.

В тези години Флатайрън Билдинг става едно от най-високите сгради в Ню Йорк. В днешни дни небостъргачът е ангажиран от офиси и издателства и е един от знаците на „ Голямата ябълка “.

Какво общо обаче има с Варна?

На ъгъла на бул. " Княз Борис Първи " и улица " Мусала " се намира емблематичната 6-етажна постройка на проектант Дабко Дабков.

Това е някогашният " Гранд Хотел Мусала "

Прочутият архитект специално е ходил до Америка с цел да черпи ентусиазъм за плана си от американската архитектура за градеж на високи здания.

Точно Флатайрън Билдинг е моделът, който е употребил.

Шест етажната сграда за времето си е била една от най-високите във Варна и е имала първия за града асансьор, който сега е възобновен и работещ.

 

 От 1919 до 1924 варненският строителен бизнесмен и акционер в чешко – австрийското дружество  “Пител Браузеветер ” Методи Гандев живее и работи в Ню Йорк, написа.

След завръщането си във Варна той придобил в 1925 триъгълния имот, където по-рано се е намирала къщата на видния варненец Антон Недялков Карабатак. Неговото предпочитание било да построи на ъгъла величествен хотел, който да прилича точно Флатайрън билдинг. Той поръчал плана на известния варненски проектант Дабко Дабков, за който към този момент съм писал, като даже го командировал до Ню Йорк, където той направил скици и фотоси на небостъргача. Така бил направен плана за хотела. Той бил издигнат през 1927. Долепен е до Гранд Хотел Лондон, планиран също от Дабко Дабков, за който имам обособен постинг. Архитектурата на Гранд Хотел Мусалла е в жанр арт деко. По време на градежа в региона към него са разкрити остатъци от улица на Одесос от римско време, които през днешния ден са експонирани. В хотела е инсталиран асансьор, което е необикновен разкош по това време. В него има централно парно отопление, както и топла вода във всяка стая. В партерния етаж са ситуирани голям брой дребни магазини и ресторант. По времето на  “Балкантурист ” хотелите Мусалла и Лондон са обединени в едни под общото име Хотел Мусала. За страдание при социализма този хотел е бил изцяло безстопанствен и даже едната звезда, която му била дадена, му била допълнително. След 1989 постройката на хотела е реституирана. Фасадата на хотела е напълно в стила арт деко със объл изострен ъгъл, гледащ към площад  “Независимост ”.

 Партерният етаж, както в предишното, по този начин и през днешния ден, е завършен като комерсиална част с магазини. Над него са три еднотипни етажа. В полетата под прозорците е употребена стилизирана украса. Сградата е монумент на архитектурата, само че не впечатлява с помпозност, а с внушителност и величественост.



Към улица  “Мусала ” и булевард  “Княз Борис І ” са завършени балкони, които са изтеглени към постройката като ниши. След четвърти етаж постройката е изтеглена във вътрешността към центъра си, като е завършен дълъг балкон, който я опасва напълно. Този етаж приключва с корниз, поддържан от конзоли.



Над атиката е прибавен още един етаж. На ъгъла зданието приключва с шпил. През 2008 на постройката е осъществена реституция и главен ремонт. Днес в нея са ситуирани административните офиси на търговски сдружения.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР