Има една улица във Варна, където човек може да се

...
Има една улица във Варна, където човек може да се
Коментари Харесай

Улица на занаятите във Варна показва красотата на българските традиции

Има една улица във Варна, където човек може да се придвижи в предишното, да се допре до традициите и занаятите на българския жанр. Там надарени майстори посрещат с усмивка и описват истории за своя поминък.
" Улицата на занаятите " се намира в региона на Централния варненски пазар. В особено построените ателиета могат да се видят произведения от стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство и дърворезба.
Произведения от стъкло
Улицата, на която творят надарените занаятчии, е основана още преди повече от година, като концепцията е да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите.
Някои от майсторите, обаче, споделят, че доста хора нямат никаква визия за съществуването на това място и за жал има дни, в които никой не влиза в ателиетата.
" Идеята за улицата е прелестна, само че за жалост ползата към българските занаяти и обичаи е все по-малък. Китайските артикули превзеха пазара и от ден на ден хора избират да си вземат нещо по-евтино, импортирано от Китай. Тук може да откриете единствено авторски неща. Аз създавам една чаша за два дни, само че я върша с двете си ръце и с доста обич. Хората не могат да схванат, че би трябвало да ценим и съхраняваме българското, а не да внасяме артикули от други страни, до момента в който доста надарени майстори гладуват ", споделя Ивелина Русева, която се занимава със стъклопис.
Авторката, която създава неповторими творби от стъкло, твори в своето ателие от заран до вечер, всеки ден и не стопира да се надява, че ползата към занаята й ще се усили.
На " Улицата на занаятите " може да видите още лъчезарната тъкачка Дари, която основава пъстри черги и на драго сърце показва пред посетителите тънкостите на своя поминък.
чергите на Дари
Майсторът Петко, за който дърворезбата се е трансформирала в метод на живот, неуморно твори в своето ателие и създава неповторими дървени пластики.
Дърворезба
На " Улицата на занаятите " може да видите още Петър Тодоров – художник-гравьор, Станислав Кафеджиев –художник - направа на украшения, както и грънчаря Павел Мильов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР