Има една такава поговорка, балканска май. Употребява се когато някой

...
Има една такава поговорка, балканска май. Употребява се когато някой
Коментари Харесай

Взимате Слави, получавате Тройната коалиция

Има една такава сентенция, балканска май. Употребява се когато някой доста прекали: " То бива, бива, но бивол за мезе не трябва ".

Шоуменът Слави Трифонов, водач на партия " ИТН ", май взе за мезе освен останалите политически обединения в Народното събрание, само че и българския народ. Причините са няколко, дано стартираме с първата: Съзря ли някой разлика сред маниера на към този момент някогашния, само че дълготраен министър председател Бойко Борисов, да оповестява (обикновено от джипката) „ наредил съм “, " разпоредил съм " и метода, по който, до момента в който още се брояха бюлетините и окончателните резултати от предварителните парламентарни избори не са ясни? Колкото и да е явно сходството сред разпореждането от джипката и снизхождането до електората от партийната телевизия, разлика има. Бойко Борисов беше министър председател, съответно или не, понасяше отговорност и в този момент обира негативите от политическото си държание. Слави Трифонов евентуално се мисли за Господ в сянка. Той не е народен представител, не желае да е министър председател, желае евентуално да е (само) партиен водач. Въпросът е дали в действителност се изживява като Господ в сянка или някой го избира като кукла на конци?! И тук стигаме до втората причина, която поражда съмнението, че Трифонов е взел за мезе българския народ.

Някога, през далечната за някои 2005 година, в Народното събрание имаше доста нежно болшинство. Национална движение „Симеон Втори", която управляваше предния мандат, загуби изборите от Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи вкара повече депутати в Народното събрание. С първия мандат на Българска социалистическа партия не можа да се сформира държавно управление. С втория – на Национална движение „Симеон Втори", също. Тогавашният президент Георги Първанов връчи третия мандат на Движение за права и свободи и изакушира едно съглашение, с което се сътвори държавното управление на Тройната коалиция. Именно по време на упралението на това държавно управление с министър председател Сергей Станишев, България, по силата на подписано в предния мандат съглашение, през 2007 година влезе в Европейския съюз. И получи достъп до еврофондовете. И настана едно асимилиране на пари по европейските стратегии, за което и през днешния ден се носят митове и висят непристойно незавършени правни проблеми. Тогава разцъфнаха и процъфтяха обръчите от компании, за които Ахмед Доган изтърва през юни 2009 година репликата в село Кочан: " Аз държа обръчите от компании, аз систематизирам порциите във властта ". Тогава беше интервалът на огромното грабене от парите на европейските данъкоплатци, които по този начин и не стигнаха до българските жители, а потънаха в обръчите от компании. Достатъчно е да си напомним няколко афери –, и не на последно място –.

За хората с по-къса памет особено да напомним: Тъкмо в това държавно управление, на Тройната коалиция, министър на държавната администрация и административната промяна беше номинираният от Има Такъв Народ за министър председател Николай Василев. И точно той и неговия екип бяха. Хайде да поразсъждаваме: Ако източване на евросредства по времето на Тройната коалиция е ставало без знанието на държавната администрация, то тази администрация е била некадърна. Ако е ставало със знанието на държавната администрация, то тя е била корумпирана.

И още нещо – Слави Трифонов предлага в държавното управление си млади, получили обучение в чужбина хора. Неизвестни и без опит. Да напомним, че юпитата на Симеон Сакскобургготски през 2001 година също бяха западни ученици, с езици и без опит. Което не им попречи да забъркат огромни каши. Да споменем единствено приватизацията на националния телекомуникационен оператор и свадите към купения по-късно от Делян Пеевски „ Булгартабак Холдинг “. Едно от тези юпита беше таман Николай Василев, който в този момент би трябвало да застане отпред на ново потомство юпита.

Но с чия парламентарна поддръжка, се пита в задачата. И беше ли убеден Слави Трифонов до момента в който съвсем без да срича четеше кабинета на Има Такъв Народ по сивита?

Всъщност по поддръжката ще ги познаете. Подкрепа, дадена под благовидния предлог, че трети парламентарни избори ще бъдат пагубни за България. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с такова държавно управление са си напряко вкъщи. По времето на Тройната коалиция и по времето на кабинета „ Орешарски “. Управлявали са дружно, имат опит. Тъкмо в този момент, без да са мандатоносители, могат да търгуват, без да носят кой знае каква отговорност, своите условия за поддръжка за кабинета.

Още повече, че от „ Изправи се! Мутри вън! “ заяви в обществените мрежи, че ще поддържа правителвото на Има Такъв Народ. Като напомним кадровата гравитация вляво на групировката на Мая Манолова, нищо чудно цялата парламентарна група да даде поддръжката си. И тогава аритметиката ще излезе – Има Такъв Народ + Българска социалистическа партия + ДПС+ " Изправи се! Мутри вън! " = на държавно управление сходно и кадрово с това на Тройната коалиция. Честито! Изглежда, че историята е обречена да се повтаря за простаците.

Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР