Има една негативна прогноза за Европа. Очакват ни тежки времена

...
Има една негативна прогноза за Европа. Очакват ни тежки времена
Коментари Харесай

Милен Велчев: Идва финансова буря от Италия и Франция, ще засегне и България

Има една отрицателна прогноза за Европа. Очакват ни тежки времена и може би някаква форма на финансова рецесия в еврозоната, произлизаща от неприятното бюджетно положение на редица страни, съчетано с политическата неустойчивост. И в Италия, и във Франция бюджетните дефицити са в пъти над нужното. Предстои редуциране на бюджетните разноски и в случай че това не стане, предстоят финансови стихии, които ще обиден и нас може би. Това съобщи някогашният министър на финансите Милен Велчев пред БТВ, цитира Пловдив 24.

По думите на Велчев служебно държавно управление също би се справило с приемането ни в еврозоната, само че е по-добре да има устойчиво постоянно с небосвод най-малко година.

" Разбира се, че една твърда воля на съдружно ръководство, което управлява болшинство на гласовете мощно оказва помощ да убедим нашите сътрудници, че желаеме и заслужаваме да сме част от еврозоната. Едно устойчиво ръководство може да предприеме безапелационни дейности както за изпълняването на критериите за приемане на парите по ПВУ, по този начин и да вземе ограничения за изваждането на България от сивия лист по пране на пари “, разяснява пред бТВ някогашният финансов министър.

Според Милен Велчев трябва да следим всеки месец хода на инфлацията и да намерим верния миг, в който да желаяме ексклузивен конвергентен отчет.

" Трябва да се съблюдава оптимално бюджетната дисциплинираност, да се преструктурират разноските, където е допустимо и е желателно да се реализира по-нисък бюджетен недостиг, в сравнение с е заложен в бюджета. Неразумно е всяка година да гоним бюджетен недостиг от 3% в изискванията на стопански напредък. Актуализация на бюджета е нужна единствено когато приходите вървят толкоз зле или политиците навлязат толкоз надълбоко в популизма, че авансово плануваният недостиг не може да бъде спазен и би трябвало да бъде надвишен. Надявам се и мисля, че няма да сме очевидци на такава актуализация “, добави Велчев.

По думите му, ако трябва да търсим виновност у ръководещите за настоящето равнище на инфлацията, това са несъразмерните бюджетни разноски през последните една-две години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР