Има една известна снимка от времето на Сухия режим в

...
Има една известна снимка от времето на Сухия режим в
Коментари Харесай

Жените вече пият колкото мъжете, но при алкохола няма равенство

Има една известна фотография от времето на Сухия режим в Съединени американски щати. На нея се виждат 10 мъжествено изглеждащи дами, които се мръщят към камерата пред надпис, който гласи: „ Устните, които допират алкохол, няма да допрян нашите ". Снимката е в основата на доста смешки, само че историята зад нея не е за смях. Алкохолизмът се разраства при започване на 20 век, тогава за спиртните питиета още не се е считало, че вредят и не е имало ограничавания. И някои от най-големите жертви на алкохолната зараза стават дамите.

Жените тогава са били доста по-малко склонни да пият, в сравнение с мъжете, само че са страдали от алкохола по други способи. Съпрузите им изпиват седмичните си заплати, оставяйки фамилиите в потребност. Много мъже след приложимост на алкохол са ставали нападателни насилници. Движението за самоограничение, което предизвиква възбраната на алкохола, се харесва на доста дами, хванати в клопката на пристрастени към алкохола мъже. Това дава вяра на дамите, че могат да избавят домовете си от „ демона алкохол ". Това им оказва помощ да получат политически глас.

Виждайки силата на личното си въздействие в национална възбрана на алкохола, се подтиква женското придвижване. Неслучайно 18-та корекция към Конституцията на Съединени американски щати вкарва възбраната на алкохола, а 19-та корекция дава на дамите правото на глас. Грешно е да се счита, че дамите са натурален зложелател на алкохола.

Ерата на Сухия режим е време на избавление на дамите. Легалните питейни заведения и салони, където се е сервирал алкохол преди Сухия режим, са били неразрешени за дами. Но по време на Сухия режим противозаконните скрити питейни заведения (т. нар. спикийзи - speakeasy) нямат такива правила. Жените най-сетне са свободни да се причислят към празненството и да пият до насита.

Защо дамите не са равни на мъжете в пиенето

Век по-късно дамите пият повече от всеки път - съвсем толкоз, колкото и мъжете, съгласно проучване на Националния институт за корист с алкохол и алкохолизъм (NIAAA). Докато разликата сред половете в потреблението на алкохол се изравнява, резултатите на алкохола върху дамите, спрямо мъжете надалеч не са равни. Жените метаболизират алкохола по друг метод от мъжете и освен разликите в тежестта и телосложението го изясняват. Има редица физиологични характерности.

От една страна, женските тела съдържат по-малко вода, която разтваря алкохола, тъй че те са склонни да реализират по -високи концентрации на алкохол в кръвта от мъжете. Жените също имат повече телесни мазнини, които задържат алкохол. И те създават по-малко от ензима алкохол-дехидрогеназа или ADH (алфа седем дехидрогеназа), който оказва помощ за разграждането на алкохола в организма.

Дългосрочните резултати също се ускоряват. Изследванията демонстрират, че дамите са склонни да развият чернодробно заболяване, провокирано от алкохол, за по-кратък интервал от време от мъжете. Изследвания на мозъка демонстрират, че дамите са по-податливи на мозъчно увреждане от корист с алкохол, в сравнение с мъжете.

Проучванията, които демонстрират връзка сред използването на алкохол и по-голямата податливост към полово принуждение, може да наподобяват пресилени от обвиняванията на жертвите. Но изследванията, които сочат нараснал риск от сърдечни болести и рак измежду дамите, са в действителност тревожни. Голяма част от тези проучвания са от последните години и не престават, защото до последното десетилетие никой не е мислил да изследва въздействието на алкохола върху дамите. Повечето изследвания включват мъже.

„ Жените не са изучавани, тъй като са склонни да се въздържат или да пият по-малко от мъжете ", споделя Черил Черпител, старши откривател в Националния център за проучване на алкохола. „ Проучихме доста страни. В страните с по-ниско тъждество сред половете, моделите на пиянство при мъжете и дамите се разграничават доста повече, в сравнение с в страните, където половете са по-равни. "

Историята се повтаря

Алкохолът не е единственият недостатък, на който дамите са имали свободата да се отдават обществено по време на Сухия режим. Тайните питейни заведения (спикийзи) също са били място, където дамите могат да пушат, което преди този момент е било табу. Не минава доста време тютюневите компании да виждат това и да стартират да популяризират ориентирано непосредствено на дамите. Появяват се реклами, които ги предизвикват да пушат, с цел да поддържат форма или даже като метод да се усещат овластени и равни с мъжете. Днес търговците на алкохолни питиета следват този образец.

„ Равенството сред половете е измерение на изменящите се модели на пиянство ", споделя Шарън Уилснак, професорка по психиатрия и поведенчески науки в Университета на Северна Дакота. Тя дружно със брачна половинка си Ричард е водила 20-годишно изследване на пиенето измежду дамите. „ Преди години беше същото с цигарите - знаете ли, рекламите „ Вие сте минали дълъг път, скъпа ". Уилснак се базира на скандалната рекламна акция на цигарите Virginia Slims, която има за цел да завоюва пари от придвижването за повече свободи на дамите. Кампанията допуска, че пушенето е освен знак на самостоятелност и изисканост, само че и право на дамата. Жените, може би несъзнателно, одобряват и популяризират посланието. Подобна верига за противоположна връзка съществува сред дамите и алкохолните компании, като марки питиета са ориентирани особено към дамите, а дамите възприемат ролята си на запалени потребители на алкохол.

„ Ако сте млада жена и желаете да демонстрирате, че сте също толкоз добра, колкото и момчетата, пиенето е един от методите ", споделя Уилснак, добавяйки, че доста дами не знаят за вредата, която могат да нанесат на себе си. „ Трудно е да се приказва за вредите, без да звучи тесногръд, само че е значимо дамите да схванат резултатите. "

Новото обикновено

Може би най-големият фактор, който трансформира моделите на държание и усилва потреблението на алкохол е приемането за обикновено да се пие по доста. Според отчет за 2016 година, който преглежда данни в 36 страни, дамите, родени към 2000 година, пият почти толкоз, колкото и мъжете на тази възраст. По-специално, те препиват колкото и мъжете. Преди век мъжете пиеха два-три пъти повече от дамите. Страшната статистика за препиването постоянно се концентрира върху общежитията в колежите. Но както може да удостовери всяка майка от кръговете на така наречен Wine Mom (жени на междинна възраст, най-често майки, пиещи вино всеки ден), на никое място несъразмерното пиянство не е по-нормализирано, в сравнение с в културата на тези „ винени майки ".

Слоганът „ Mommy Juice " (питието на мама) е декориран с чаши за вино и аксесоари, а няколко алкохолни марки експлоатират тематиката. Той има за цел да даде намигващо позволение на дамите с деца да се провиснал с пиво в края на деня. Но известието може да е по-коварно, внушава, че майките, които пият, са занимателни и провокативни на ръба. Подобно на майките във кино лентата на Мила Кунис „ Лоши майки ", те са несъвършени, само че имат свободата. И въпреки всичко дали дамите са в действителност в свободата си, в случай че пиенето им е смешка, ориентирана вътре към себе си?

За благополучие, както показва Уилснак, дамите, които пият прекомерно, с цел да се считат за „ нискорискови " пиячи съгласно NIAAA - до три питиета дневно и до седем на седмица - имат избрани преимущества пред мъжете. Жените са по-внимателни към здравето, осъзнават себе си и са подготвени да потърсят помощ. Обучението им за рисковете от алкохола може да промени другите им модели на пиянство.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР