Има две теории. Малко по-оптимистичната е, че рязкото повишаване на

...
Има две теории. Малко по-оптимистичната е, че рязкото повишаване на
Коментари Харесай

Левон Хампарцумян: Ако лихвите вървят нагоре и цените на имотите също, започваме да се балонизираме

Има две теории. Малко по-оптимистичната е, че внезапното повишение на инфлацията ще обере несъответствията, които предизвикват инфлацията и от следващата година нещата ще тръгнат да се успокояват. Другата е, че ще имаме по-продължителен интервал от порядъка на 4-5 години с релативно висока инфлация, само че не тези 20-25%, а нещо от вида 4-5-6%.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria банкерът Левон Хампарцумиян.

И двата разновидността са вероятни, само че сякаш първият е подкрепян от повече хора. Разбира се, има метод да се борим с инфлацията. Най-стабилният метод е да произведем повече артикули и услуги, които някой да купи и да балансираме нещата. Но това е по-трудният и по-дългият метод. Централните банки пък залагат на повишението на лихвите.

 
Политиката на повишението на приходите ми наподобява на игра на деца с кибрит. Защото имаме неравноправие в междинните приходи в страната – София и няколко огромни града се отличават трагично от по-изостаналите елементи, което е систематичен проблем и не може да се реши с един указ за увеличение на заплати.
Наистина неравенството пораства и би трябвало да се вършат някакви неща, само че едва ли би трябвало да се вършат в петък следобяд. Това ще сътвори спомагателни проблеми – повишаване на сивия бранш. А помощта към нуждаещите се в България мъчно може да се ръководи, тъй като нямаме надеждни данни кои в действителност са нуждаещите се. Има хора, които се обезпечават на минимална заплата, пък вземат спомагателни пари в кеш, злоупотребата с права по разнообразни инвалидни стратегии и други

Вдигането на лихвите от централните банки се прави с концепцията непотребните в кавички пари, които не са подкрепени със артикули и услуги, да се приберат назад в тези, които ги пускаха, с цел да се оправят с рецесията. Тези ограничения дават резултат – виждате спада на цените на акциите. Това ще докара до усмиряване на инфлацията.

 
Ако лихвите по заемите вървят нагоре и цените на парцелите и наемите също вървят нагоре, значи започваме да се балонизираме. Мисля, че още не сме стигнали до там, преди този момент ще има едно изстудяване на ентусиазма. Както в жителите, които си купуват жилища, по този начин и в бизнесмените, които ги строят и банките, които ги финансират. Тези, които през днешния ден биха купили жилище с капиталова цел поемат през днешния ден по-голям риск, в сравнение с преди 2 години. Ако пазарът тръгне надолу, тяхната инвестиция няма да бъде сполучлива.
За еврозоната би трябвало единствено инфлацията да податлив малко и ще влезем. Икономически дейните хора ще завоюват най-вече. За стопански неактивните хора е все едно дали са левове, евро, монголски тугрици – те са си объркали животите, не са учили преди време, не са научили поминък, нямат хубава работа, карат се в фамилията с жена си, бият си дамите и така нататък Но не те ще задават тона по какъв начин ще се развива България. Те чакат резултата на стопански дейните хора, които ще платят налози и от тези налози ще им се даде нещо, с цел да живеят малко по-добре, в сравнение с живеят в този момент. Никаква няма да е разликата като влезем в еврозоната. Икономическият триумф дали го мерим в левове или евро за един ще бъде един, за различен – различен, както и сега.

Следващата година ще бъде може би малко по-добра от тази. Най-вероятно ще се забави растежът. Войната в Украйна основава компликации, само че въпреки това пренастройването на международните вериги дава шансове на страни като България да си намерят точното място в новата класификация на стопанската система на Европейски Съюз, която се надявам да бъде доста повече проект за индустриално възобновление, в сравнение с за зелена договорка,

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР