Има две притеснителни неща около Мораториума върху цените на тока

...
Има две притеснителни неща около Мораториума върху цените на тока
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Новите управляващи са подвластни на решения, които са абсолютно експертно неоправдани

Има две притеснителни неща към Мораториума върху цените на тока и парното. Първото е, че той сподели, че новите ръководещи са подвластни на взимане на решения, които са безусловно експертно неоправдани - решения, които са чисто популистки. Това сподели в " Денят стартира с Георги Любенов " Румен Овчаров, някогашен министър на енергетиката, Българска социалистическа партия.

Нападките против ръководителя на КЕВР Иван Иванов от страна на министър-председателя Овчаров дефинира като несериозни. " Кирил Петков би трябвало да знае, че този ръководител на КЕВР е член на партия, която му е съдружен сътрудник. Второто притеснително нещо е, че ръководещите се оказаха подвластни на корпоративни ползи, на финансови ползи. Чрез този мораториум бяха прокарани финансови ползи на една група производители на сила, основно от възобновими енергийни източници ", разяснява Овчаров.

Румен Овчаров акцентира, че в България би трябвало да престанем да се плашим с рецесии. Първо е коронавирус рецесията - явно ще преживеем и пета вълна. Но що се отнася до икономическата рецесия - такава у нас няма. Брутният вътрешен продукт на България за третото тримесечие пораства с 4,7%. Приходите в Национална агенция за приходите в края на ноември са с 3,7 милиарда повече, в сравнение с по същото време преди една година. Износът също пораства, т.е. българската стопанска система работи - създава, продава, изнася и е конкурентоспособна. Енергетиката е в супер положение сега цената на електрическата енергия у нас е втората най-ниска цена в Европа след полската.

" В тази обстановка да налагаш мораториум, единствено тъй като Софийската Топлофикация или Софийската община за 10 години не са създали нищо, с цел да вкарат когенерации и високоефективни производства, които в този момент да компенсират нарасналата цена на природния газ, това е несериозно ", заключи Овчаров.

Румен Овчаров очерта и какъв би могъл да бъде резултатът от мораториума. Той предвижда, че ВиК сдруженията може да не съумеят да доставят услугата си през идващите три месеца. ЕРП-тата и ЕСО са идната доста ощетена част от енергетиката. Само по себе си това слага в риск в най-тежките месеци на годината електроснабдяването на страната.

" КЕВР беше планувал по какъв начин да компенсира загубите на тези сдружения. Ние в този момент ги лишаваме от тази отплата и за идващите три месеца - те губят 500 млн. Да оставим настрани, че всяко едно от тези сдружения може да ни съди в Арбитраж, тъй като ние жестоко нарушаваме пазарната логичност на страната ", изясни той.

Румен Овчаров разяснява и ролята на Българска социалистическа партия в новата власт, дефинира я като извънредно сериозна. " Българска социалистическа партия би трябвало да играе ролята на градивния стабилизиращ фактор. Тя има опита от работа в Народното събрание, тя има знанията какво и по какъв начин се прави в Народното събрание и би трябвало да защищити новите ръководещи от дейности в една или друга посока. "

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР