Има два варианта за увеличение на цената на тока -

...
Има два варианта за увеличение на цената на тока -
Коментари Харесай

Георги Кадиев: Гражданите ще плащат по-скъп ток, за да не затвори Марица Изток

Има два разновидността за нарастване на цената на тока - с 3,6 и с 3,9%. По-голямото нарастване ще се наложи при включване на силата, създавана от Марица Изток в микса, това изясни политикът от коалиция “Левицата! ” Георги Кадиев в “Лице в лице ” по bTV. Според него решението е вярно и той би постъпил по същия метод, в случай че той е министър на енергетиката.

Кадиев изясни, че по този начин жителите, с по-голямото повдигане на цената на тока, на процедура ще субсидират Марица Изток. Това е единственият метод да бъде избавен комплекса, който дава директна претовареност на 10 хиляди души, а непряко - на 100 000, акцентира той.

Увеличението не е огромно, изключително на фона на инфлацията, сподели още Кадиев. Според него обаче скоро би трябвало да се чака нова смяна, която може да усили разноските за електричество на българите.



Кадиев предвижда, че до края на годината Европейска комисия ще призове България да либерализира пазара на ел.енергия и за жителите, както това стана за бизнеса преди време. Страната ни е единствената в Европейски Съюз, която не е направила това. Той изясни, че оглагането на освобождението на цените е поради пандемията. Кадиев обаче изключи опцията да бъдем оставени в сегашната обстановка, без значение дали това ще стане през 2024 или през 2027 година.

Той сподели също, че най-хубавото решение, което може да вземе страната е да бъдат въведени две цени. Едната от тях е за по-евтин ток, който обаче ще бъде стеснен до избран предел на потреблението. Който го надвиши ще заплаща по по-високата пазарна цена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР