Има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ

...
Има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация

" Има два сюжета - замразяването на спора, сходно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация на войната ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният боен министър Георги Панайотов.

" България би трябвало да вземе политическо решение за това дали да изиска помощ в границите на НАТО, в това число и за разполагане на военни елементи у нас. Водещото е да защитим териториалната целокупност и суверенитета на България. Затова сме в НАТО, с цел да създадем по този начин, че нашата територия, суверенитет и самостоятелност да бъдат предпазени. Ние независимо не можем да се защитим. Прекалено дребна страна сме и не разполагаме с нужните качества. Трябва да се направи военнополитическа оценка на обстановката, на войната. Трудно е да се планува до каква степен ще стигне Путин, само че би трябвало да се вземе и това поради, че той може да желае да стигне и доста по-далеч от там, където се намира сега. И би трябвало да се вземат верните решения, тъй че българите да спят умерено ", сподели Панайотов.

Той акцентира, че все още няма признаци за пораждане на пряк боен конфликт сред НАТО и Русия.

Според него България би трябвало да огледа всички разновидности за опазване на качествата си за защита на въздушното си пространство до момента в който чака доставката на новите изтребители Ф-16 и да реши по какъв начин в това време ще продължи поддръжката на МиГ-овете.

Панайотов подсети, че до края на март има настоящ контракт за поддръжка с РСК МиГ, който на процедура към този момент е изпълнен. Според него е належащо политическо решение за това дали поддръжката на изтребителите може да продължи в трета страна – Полша или Израел, макар че никой от тях не може да даде гаранциите на производителя.

" Силно се надявам да не се стига до приземяването на МиГ-овете ни, само че в случай че не се поддържат, няма по какъв начин да летят. Личното ми мнение е, че в този момент не би трябвало изобщо да се мисли за контракт с РСК за поддръжка на МиГ-овете. " - сподели Панайотов.

Развоят на войната в Украйна не е бил калкулиран от Кремъл да се случи по този метод и оттук насетне Русия няма потребен ход, счита Георги Панайотов.

По думите му има два сюжета - замразяването на спора, сходно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация на войната.

По отношение на Китай Георги Панайотов чака рационално държание от Пекин, тъй като огромна част от търговията му е обвързвана със западните страни.

" Мисля, че ще продължат да търгуват с Русия, само че няма да нарушават западните наказания " -. предвижда някогашния министър на защитата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР