Има два фактора, довели до трагедията на АМ Струма. Единият

...
Има два фактора, довели до трагедията на АМ Струма. Единият
Коментари Харесай

Експерт: Градове, села, пътища в България - всичко е в мрак

Има два фактора, довели до нещастието на Автомагистрала " Струма ". Единият е отсъствието на магистралното осветяване, а другият - еластичната ограда. На това мнение е пътният експерт инж. Владимир Жиянски.

" Ако не я е имало тази еластична ограда на въпросното островче, не би умрял никой. Първопричината е неналичието на информация за осветеност. Касае се за 10 лампи. Хората биха били живи. Когато рейсът минава през острова, всички железни детайли са срязани като нож. Явно е продънен контейнер, скъсани са маркучи, търкане, искри, пожар ", изясни той в студиото на " България заран ".

И сигнализира, че няма осветяване по нашите автомагистрали, били осветени единствено бензиностанциите. В участъците с конфликтни точки по основните пътища или автомагистрали липсва такова осветяване.  

" Проблемът е, че самият план не е изпълнен и не е планувано осветяване. В Гърция автомагистралата към Игуменица свети цялата, даже денем свети, а в тунелите е като ден. При нас въпросът е финансов, само че той не е главен. Въпросът е дали имаме нужното количество създадено електричество и можем ли да захраним нашите автомагистрали и градове ", обясни инж. Жиянски. 

" София е мрачен град, мрачна картина. Кметовете са се скрили, не подвигат звук. Градове, села, пътища - всичко е в мрак ", посочи той пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му е цинично повече от 10 години да се чудим какво да вършим, до момента в който Турция строи две атомни централи и това се прави на всички места по света.

Не строителството е главен проблем на нашите автомагистрали, а проектирането, безапелационен е инж. Жиянски. Фаталния сектор от AM " Струма " той дефинира по този начин: Формално е скоростен път, действително е автомагистрала. 

" Идеята на автомагистралата е човек да има комфорт - да е омекотен и да получава нужната информация. На въпросния сектор денем няма никакви произшествия и не е имало. Не по този начин стоят нещата през нощта. Шофьорът очевидно се е заблудил, допустимо е насреща да го е заслепила кола. Вторият проблем е с еластичните огради. Цялата отбивка не е сигнализирана както би трябвало ", сподели още специалистът.

И акцентира, че всеобщо в Европа и Америка се поставят стоманобетонови детайли " Ню Джърси ". Еластичните огради се усъвършенстват - съвременни били буферните еластични огради, които в Австрия и Германия се слагат по островчета. 

Инж. Жиянски съпоставя автобусната покруса от Своге с тази от Автомагистрала " Струма ". На мнение е, че няма никаква разлика сред двете произшествия.

" Жертвите не са малко и би трябвало да се търси внедряване в новото строителство на по-прогресивна система, каквато аз смятам, че е " Ню Джърси ". АПИ би трябвало да вземе изрично решение по този въпрос ", уверен е той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР