Има доста препъни камъни в целия процес на разширяване на

...
Има доста препъни камъни в целия процес на разширяване на
Коментари Харесай

За геополитическите игри и козове, свързани със Западните Балкани



Има много препъни камъни в целия развой на разширение на Европейски Съюз, който следим през последните години. Препоръката от страна на Европейска комисия Европейският съюз да стартира договаряния с Македония и Албания може да се регистрира като триумф за нашето председателство, само че това не значи, че ще бъдат признати преди Сърбия и Черна гора, на които им се дава обещание 2025 година, а не се знае по какъв начин ще се развият събитията нататък. Този коментар направи в предаването " 12+3 " журналистът Зорница Илиева:

" Последните две години се внушава от Запада, че повода за това нещо да се подчертава върху присъединението на тези страни първо към НАТО и по-късно Европейския съюз, е ролята на Русия, нейното увеличаващо се въздействие, аргументите за които били старите исторически връзки, православие и славянски генезис, само че да не се допусне тя, тъй като ще дестабилизира района. И в този момент към този момент панацеята е това участие. "
Запитана дали оценката на Брюксел за Турция е неуспех за Българското председателство, Илиева означи:

" Факт е, че от тази среща (във Варна), която отчитаме като една от двете значими за нашето председателство, на процедура резултати не се получиха. Европейска комисия си кажа тежката дума в този отчет за напредъка на страните за участие в Европейски Съюз. "

Зад нашето председателство и неговите цели застана целият ни политически хайлайф, посочи Зорница Илиева:

" Всички приветстваха, че това си заслужава напъните - да бъде изработен подобен опит за помиряване на Балканите, за интеграция на Балканите в една посока, която считаме, че е нашият избор - успешен или не - бъдещето ще покаже, и в този миг не е належащо да се подчертава с по-остри слова върху това, че не са се получили мечтани резултати. "
За стоте дни на европредседателството на България в неговия балкански аспект приказва журналистът Велизар Енчев, който уточни, че Варненската среща на Европейски Съюз от една страна и турския президент Ердоган от друга, с посредничеството на Бойко Борисов, е неуспех. " Фактите не са в интерес на балканската политика на Борисов. Западно-балканската политика след вчерашните изказвания на Еманюел Макрон може да се дефинира като цялостно крушение ", счита Енчев.

Ако следвахме гръцкия образец и прагматичната й външна политика, щеше да е друго. Договорът ни с Македония беше подписан под напън и напълно във щета на България, а гърците ще „ изтъргуват “ името на Македония против пенсионната система на Гърция, добави журналистът, като даде образец с държанието на гръцкия министър председател Алексис Ципрас:

" Той ще отстъпи, уповавам се, или по-точно за наше страдание, за име, което е във щета на България, защото евентуално ще одобри името (и тук ще удари България) Горна Македония. Да му мислим ние и историците занапред. Пак ще изтъргуват гърците по-добре нещата, защото тяхната политика както споделих, е прагматична, а нашата политика е интернационалистична. Винаги е била такава. " Сърбия води политика като по времето на Тито - да е добре хем със Запада, хем с Русия, означи Велизар Енчев:

" Сегашната политика е същата - да бъдем добре със Запада, да бъдем добре с Русия. Да взимаме изгода от Запада - технологии, от Русия суровините и военна помощ, на двата стола, както се споделя. И добре живееха на двата стола, и в този момент, сърбите спрямо България: вижте им брутния вътрешен артикул, междинната работна заплата, междинна пенсия, задгранични вложения. Енергетиката в чии ръце е? В ръцете на Гинка ли е енергетиката? Структуроопределящи браншове в чии ръце са? В държавни ръце. Вижте им армията и въоръжението, заплатите на медицинските служащи, на учителите, на професорите. Ето тази политика България в никакъв случай не е могла да следва, тъй като постоянно е била подчинена на сателитния синдром. "

В един миг ще се наложи Сърбия да избира и тя ще избере НАТО и Европейски Съюз, съобщи Енчев. По думите му, Сърбия ще се опита да " изтъргува " Косово против присъединението към Сърбия на Република Сръбска и проверка на Дейтънския кротичък контракт и това е " висша дипломация ".

Според Енчев, " мафията на Балканите си е получила страните ", Косово и Черна гора са минидържави със стратегическо значение, като руснаците губят допира до Адриатическото крайбрежие на някогашните югорепублики и на Западните Балкани:

" Това е геополитическата игра. Няма значение кой каква биография има, какъв мафиот е, в каква контрабанда е взел участие. Важното е да е наш. “

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР