Има документи, в които е записано, че България има нужда

...
Има документи, в които е записано, че България има нужда
Коментари Харесай

Шефът на Граф Игнатиево: На България й трябват 38 изтребителя

Има документи, в които е записано, че България има потребност от 38 изтребителя. 16 изтребителя са едно положително начало, само че извънредно незадоволително като брой самолети. Поне още една ескадрила ще е нужна на по-късен стадий. Това декларира в изявление за Българска телеграфна агенция командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев.

Според него обаче защитата на въздушното ни пространство е сигурна. Имаме зенитно-ракетни комплекси, изтребителна авиация и самолетите, които летят, са изправни, разяснява той. По думите му водачите, които дежурят, са готови. Това, че са извънредно натоварени, по никакъв метод не понижава степента им на подготовка, добави командирът и означи, че инженерно-техническият състав поставя неимоверни старания, с цел да могат самолетите да летят и да бъдат изправни. „ Работи се непрекъснато “, сподели още бригаден военачалник Николай Русев.

Трябва да се замислим дали е възможно да спрем Българската изтребителна авиация, съобщи командирът. Веднъж спряна, една работеща машина, по-късно нейното възобновяване е доста мъчно. F-16 ще дойдат, само че тези изтребители не са панацея. Когато един път загубим качества, възобновяване от време на време е невероятно, изясни той.

Изтребителите МиГ-29 могат да летят още много време според от това дали ги поддържаме, сподели командирът.

„ Ако имаме опция да ги поддържаме – изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим нужните аварийни елементи, което в последно време е реалност, ще спрат скоро. Много е значимо дали ще съумеем да доставим аварийни елементи. Самолетите имат запас, само че събитията през последната година демонстрираха, че поддръжката ще става все по-трудна “, изясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат употребявани до 2029 – 2030 година, в случай че има аварийни елементи за тях.

По думите му обезпечаването на промеждутъчен изтребител, който страната ни да употребява, в случай че МиГ-29 бъдат спрени и до момента в който дойдат самолетите F-16, също е нелека задача за осъществяване в границите на една година. Трябва да се види кое ще бъде по-изгодно за страната и кое ще бъде реализируемо, добави бригаден военачалник Николай Русев.

Според него не е обикновено страната ни, която е първата в Европа, употребила самолета като бойно средство, с една от най-старите авиации на континента, да остави различен да охранява въздушното ни пространство.

Държави като Белгия, Нидерландия, Португалия, които са в Западна Европа и там опасност съвсем няма, поддържат съществени изтребителни авиации. Една страна като България - с лека ръка - някой да излиза и да споделя, че различен може да носи бойното ни дежурство, до момента в който дойдат самолетите, които сме си платили – не го разбирам и не се и пробвам, тъй като за мен е несериозно, разяснява командирът.

Има хора, които са решили, че в случай че МиГ-29 бъдат извадени от употреба и се откажем от съветската техника - внезапно ще се увеличи скоростта на модернизацията на Българската войска, само че това го одобрявам на смешка, тъй като това се споделя от хора, които нямат визия защо приказват. Домораслите специалисти, които имат едни опорки, повтарят ги и това са хора, които не са управлявали формирования. Някои от тях са минали небрежно висок старт през армията, само че би трябвало да си кажат думичките, излизат, споделят ги, не носят никаква отговорност, каквото и да се случи не ги интересува, сподели бригаден военачалник Николай Русев.

Няма по какъв начин да бъде спряна летателната активност и водачите да бъдат уверени да останат на работа с едно неразбираемо бъдеще, което е пред тях, съобщи командирът. Ние и в този момент не можем да им дадем ясна вероятност какво ще се случи. С МиГ-29 и междинния изтребител нещата са доста неразбираеми. Няма гаранции, че водачите, които в този момент летят, ще могат да се качат на F-16. Спирайки МиГ-29 от полети не знам какво бъдеще биха имали водачите, които сега летят на тези изтребители, изясни той.

Важно е самолетите, които ще дойдат, в случай че дойдат изобщо такива, да са самолети с запас, които ние да може да експлоатираме вместо МиГ-29 и да носим бойното дежурство, сподели бригаден военачалник Русев във връзка опцията страната ни да се снабди с промеждутъчен изтребител, до момента в който получи самолетите F-16. Самолети, които да бъдат усвоени бързо от летателния и инженерно-техническия състав, добави той.

Според него факторът време е от изключителна значимост. Колкото по-бързо, толкоз по-добре. Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни нужни. Трябват ни самолети, които в границите на една година да дойдат и водачите да бъдат подготвени. Сроковете са доста съкратени, изясни командирът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР