Има деца, които нямат семейство и не са обградени с

...
Има деца, които нямат семейство и не са обградени с
Коментари Харесай

„Ничии деца“ в „Темата на NOVA“

Има деца, които нямат семейство и не са обградени с обич, грижа и безрезервност. Или имат, само че единствено на документи. Те нямат аставник, приемно семейство или педагог, няма ги и в регистъра за осиновяване. Тази неделя в „ Темата на NOVA ” журналистът Василена Гръбчева и операторите Димитър Василев, Андрей Стоилов и Мартин Младенов ще срещнат феновете с историите на тези ничии деца, немалка част от които страдат и от здравословни проблеми.

В България държавните лечебни заведения демонстрират обществена политика и отглеждат деца, които са сложени под медицински и обществен риск. Често се случва те да бъдат гледани в болнично поделение дълго време. Липсата на угриженост от страна на родителите, както и на задоволителна законова база и организация, слагат медицинските лица в сложна обстановка. Не единствено поради големите грижи, които поставят експертите и институционалните спънки, пред които са изправени. Но и поради прочувствената обвързаност, която се заражда посред им.

На територията на цялата страна има 8 центъра от фамилен вид с непрекъсната здравна грижа. Техният потенциал е 64 места и сега е напълно напълнен. Освен тях към момента работят още четири дома за медико-социални грижи – във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. В момента в страната се построяват още 20 центъра за настаняване от фамилен вид със профилирана здравно-социална грижа, които би трябвало да проработят през 2022 година Къде, обаче, се къса нишката сред институциите, за бъде обезпечена на тези деца цялостна поддръжка както от системата, по този начин и от обществото?

Гледайте „ Ничии деца " в „ Темата на NOVA “ на 12-и декември, незабавно след централната емисия вести.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР