Има деца, които не са флегматици, но вършат всичко бавно,

...
Има деца, които не са флегматици, но вършат всичко бавно,
Коментари Харесай

Не е глупаво, нито мързеливо: защо детето учи по-бавно от другите деца?

Има деца, които не са флегматици, само че правят всичко постепенно, тъй като не могат да се съсредоточат

Този проблем постоянно изниква при първокласници.

Свързан е с незадоволително развито случайно внимание, т.е. със способността поради крайната цел човек да се концентрира върху активност, която сега не му е забавна или го затруднява, само че при реализиране на задачата удоволствието е огромно.

На първокласника да вземем за пример му е по-интересно да бута напред-назад автомобилче по чина, вместо да взема решение задания. Но схваща, че в случай че реши задачата, ще получи хвалба и удоволствието от нея ще е доста по-голямо в сравнение с от играта. Произволното внимание се основава на волята, която детето се учи да демонстрира, с цел да реализира задачата.

Ако случайното внимание е незадоволително развито, стимулирайте дребния възпитаник с диалози за бъдещето – какъв желае да стане, по какъв начин ще печели парите си. Така последователно ще разбере, че от ученето в този момент зависи животът по-нататък. Не задълбавайте единствено в далечно бъдеще, предизвикайте интерес към ученето, като покажете по какъв начин добитите познания могат незабавно да се приложат. Накарайте го примерно да преброи дребна сума пари и да пресметне какво може да си купи.

Има специфични извършения за развиване на случайното внимание. Може да дадете на детето лист и флумастери, с цел да нарисува 10 триъгълника в един ред. След това кажете: „ Сега бъди деликатен и оцвети в алено третия, седмия и деветия триъгълник. “ Справи ли се, може да усложнявате задачата.

Някои деца правят всичко постепенно, тъй като се опасяват да не сбъркат. Това е обвързвано с тревогата и несигурността в личните сили. По предписание тревожните деца се боят. от родителите, от учителя, от връстниците или от всички по едно и също време. Ако наказвате детето за слаби оценки, на контролно то се сковава от боязън, ръката му отхвърля да написа. Препрочита неведнъж изискването на задачата, ревизира по 10 пъти написаното. Бои ли се от преподавател, в негово наличие не може да се концентрира, до момента в който при другите извършва всичко бързо и добре. От връстници може да се бои по две аргументи – или има огромен престиж измежду тях и не може да допусне да се изложи, или му се подиграват. Непременно открийте източника на тревога и се постарайте да го отстраните.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР