Има дата през юли за среща между държавите от Западните

...
Има дата през юли за среща между държавите от Западните
Коментари Харесай

Борисов: Има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани

Има дата през юли за среща сред страните от Западните Балкани и Европейски Съюз, за присъединението на страните към евросъюза. Темата стои и България ще я постави още два пъти на масата през идната година. Това сподели министър председателят Бойко Борисов.

Това ще стане на срещата от Берлинския развой и на проведената с краля на Йордания среща по процеса " Акаба ", на която хазаин ще е София.

Борисов приказва на Годишния конгрес за резистентност на Западните Балкани с фокус върху битката с насилствения екстремизъм. Събитието се провежда от Международния републикански институт на Съединени американски щати (IRI) и се организира в София от 12-14 декември. То е с поддръжката на Бюрото за спорове и стабилизиращи интервенции към Държавния департамент на Съединени американски щати и в съдействие с българското Министерство на вътрешните работи.

" Балканите сме съумели да създадем по този начин, че да ни извърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство и поставяйки тематиката Западни Балкани многото процеси, които последваха, трайно сложиха тази тематика в центъра на вниманието и на европейските сътрудници и на Съединени американски щати.

Надявам се скоро Северна Македония, към този момент 30-ти член на НАТО, да покаже разликата в развиването си, когато си в това семейство, и в това време чакам с повече разсъдък останалите страни, които желаят да се причисляват към Европейски Съюз и НАТО, доста деликатно да си мерят държанието и стъпките.

Разкрачената поза не е потребна за никого - или си в НАТО или не си ", сподели Борисов.

" Вече има дата за среща на върха на Европейски Съюз и Западните Балкани по време на председателството на Хърватия в Загреб и съм благополучен, че сътрудника Пленкович също постави тази гореща тематика ", сподели още той.

" За нас като балканци е доста значимо да не оставим нито на европейците, нито на американците да изгубят доверие с нас ", сподели министър председателят. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР