Има дървета на Земята, които са достигнали възраст 80 хиляди

...
Има дървета на Земята, които са достигнали възраст 80 хиляди
Коментари Харесай

Най-старите дървета на Земята

Има дървета на Земята, които са достигнали възраст 80 хиляди (!) години. Други пък са относително „ млади “ – прорасли „ едвам “ по времето на Иисуса Христа.

За най-старата от така наречен „ клонални колонии “ (отделни дървета с обща коренова система) през днешния ден е считана колония та „ Пандо “ – неголяма гора от трепетлики в щата Юта (САЩ). Възрастта на горичката се прави оценка от разнообразни откриватели на 80 хиляди до 1 милион години. Това е освен най-старият жив организъм на планетата, само че също и най-тежкият – общото тегло на трепетликите се прави оценка на 6 000 тона.

„ Старият Тико “ е друго клонално дърво. Това е бор (Pinus longaeva) на към 9 550 години и се намира в парка Фулуфиелет в Швеция. Откривателят на дървото, Лайф Кулман, професор по география в университета на Умео, го посочил в чест на своето правилно куче.

Според специалисти, стволът на дървото е „ единствено “ на няколко века, само че коренището – на съвсем 10 хиляди години. През по-голямата част от живота си „ Старият Тико “ бил в положение на дърво-джудже (поради суровите условия на околната среда) и едвам през предишния век почнал да наподобява като обикновено дърво. Днес височината му е към 5 метра.

„ Матусаил “ е дърво, което принадлежи към същия тип, както и „ Стария Тико “ – Pinus longaeva (по принцип, доста дълголетници измежду дърветата са представители на този вид). „ Матусаил “ е поникнал през 2831 година прочие Хр., по този начин неговата възраст през днешния ден е съвсем 4850 години.  Дървото се намира в Националния горски папк „ Инио “ в източната част на щата Калифорния (САЩ), в региона на планинската верига Белите планини. Точното местонахождение на дървото не е посочено, с цел да си пораства необезпокоявано от вандали и бракониери още доста епохи.

Тисът „ Лангернив “ пораства в селцето Лангернив в Северен Уелс, Англия и възрастта му е сред 4 и 5 хиляди години. За разлика от „ Стария Тико “, обиколката на неговата „ талия “ изцяло оправдава възрастта му – диаметърът му е съвсем 11 метра.

Тисът „ Лангернив “

Легендата споделя, че в гробището към църквата „ Свети Дигайн “, което се намира до дървото, живеел античен злобен дух. Той имал дълго име: „ Ангелът, който записва всичко “. Местните хора имат вяра, че умее да изпраща проклятия. Всяка година на Хелоуин в профил на църковния двор се чува заплашителен глас, изброяващ имената на тези селяни, които ще умрат идната година. Говори се, че в миналото един мъж на име Шон Робърт се усъмнил в съществуването на духа и отишъл да го търси под злокобния остарял тис вечерта на Хелоуин. Скоро Шон починал. Скептиците споделят, че може би това се е случило просто, тъй като тисът е извънредно мощно отровно растение – по тази причина в България националното му наименование е „ отровница “.

Цялото име на „ Зороастрийския Сарв “ е „ Или Сарв-е Абар-кух “. Това е възвишен и доста хубав средиземноморски кипарис (Cupressus sempervirens), който се намира в село Абарку (Иран) и е национално благосъстояние на страната. Височината на дървото е 25 м, а обиколката му – 8.

Възрастта на „ Или Сарв-е Абар-кух “ се прави оценка на повече от 4 хиляди години. По времето, когато главната вяра на Персия бил зороастризмът, се считало, че превъзходният кипарис бил засаден от самия Заратустра. Това се оказало погрешно, защото именитият сановник се родил към 1500 години по-късно от момента, когато кипарисът пуснал корени в иранската земя.

Сенатор ът. Когато приказваме за дълголетници измежду дърветата, не можем да не споменем тъжната орис на езерния кипарис, наименуван „ Сенатор “. Дървото пораства в Съединени американски щати, в покрайнините на град Лонгууд (Флорида).  На времето си то служело за ориентир на индианците, а от XIX-ти век насам туристи от цялостен ​​свят идвали да гледат величествения „ Сенатор “. Всичко било наред до 2012 година, когато 26-годишната наркоманка Сара Бърнс запалила дървото от вътрешната страна просто, с цел да го „ види по какъв начин гори “. Процесът на гибелта на „ стареца “ тя снимала с мобилния си телефон. Пожарникарите се озовали на мястото на нещастието, само че било късно – 36-метровото дърво рухнало. Днес на мястото му има единствено овъглени остатъци. Някои считат, че то е към момента живо – в основата му се виждат млади издънки. „ Сенаторът “ бил на възраст към 3500 години.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР