Има държави, общности, племена, сборища от всякакъв формат и размер,

...
Има държави, общности, племена, сборища от всякакъв формат и размер,
Коментари Харесай

Промиването на мозъци – най-опасното супероръжие

Има страни, общности, племена, сборища от всевъзможен формат и размер, в които истината рядко вирее. Дори когато е по-очевидна от мазно леке на прозорец. Просто тъй като хората там ИЗБИРАТ да не я виждат; или, в случай че я видят, избират да я назовават „ неистина “. 

Ако на индивида Х му кажеш, че историята, която е учил, е лъжлива, той има два избора пред себе си:

1. да ревизира дали това е по този начин, като стартира да рови в източници на информация, които през днешния ден, популярност Богу, са безвъзмездни и налични за всички. Искам да подчертая множественото число тук: „ източници “, не източник. Защото мнозина се концентрират в това да напишат дадена дума или фразеология, да попаднат в даден уебсайт, да прочетат дадена неистина и да се задоволят с „ проучването “ си. 

Ще се върнем на това по-късно, тъй като е доста значимо – по какъв начин търсенето по основни думи може да те прати на странствуване в заешката дупка, надълбоко, надълбоко, надалеч от здравия разсъдък. Но това – по-късно. 

Другата алтернатива пред дадения субект Х, на който си споделил, че историята, която е учил, е лъжлива, е:

2. да ти тегли една и спокоен да си седне назад в блатото на спокойното незнание, тъй като то му е познато; а „ познатото “ е умерено и уютно. 

Малко обяснение тук: „ „ познатото “ е умерено и уютно “ ще рече, че държейки се за дадена неистина, се усеща към момента в позиция да управлява микровселената си. Допускайки, че даденото нещо е неистина, той би трябвало да допусне, че всичко, обвързвано с тази неистина, може би е неистина. Трябва да допусне и още нещо: че не е изключено и други неща, в които е вярвал, да са неистина. 

Това разклаща светоусещането и носи неустановеност. Много от по-слабите човеци не са склонни да поемат подобен риск и избират да се придържат към лъжата. Така да вземем за пример, когато кажеш на един русофил, че би трябвало най-сетне в учебно заведение да се учи същинската история и че руските „ учени “ са лъгали дълго за българската история, той ще избра да те назова измамник и да се преструва, че лъжата, в която е вярвал, е истина. По-удобно е и не изисква нищо повече от непримиримост и самоналожена слепота (на мнозина това им е повече от лесно). 

Избрал да се придържа към лъжата, индивидът към този момент е подготвен да я надгражда и с други неистини. И да ѝ има вяра, даже когато има доказателства, че е неистина. Чисто прочувствено – той назовава доказателствата „ неистина “. 

Логиката е следната: имам една гневна доктрина на конспирацията в главата си, само че желая да намеря доказателства за нея… търся… не намирам… очевидно има цензура. Така и с подправената история за нерваци. 

Такъв вид логичен „ каскади “ са всекидневие за тези, които са избрали да имат вяра в неистини. На тях не им се постанова да си признават грешките също по този начин. Да… тъй като да си признават, че в някакъв миг са вярвали в неистина, ги кара да се усещат глупави. Глупавите хора ненавиждат да се усещат глупави. Умните хора умеят да си признават, когато са били подведени или са вярвали в неистина, или са научили нещо ново и са допълнили светогледа си с него. Те могат умерено да се изправят против личното си поверие от през вчерашния ден, в случай че са намерили доказателство, че то не е правилно. Те схващат, че не се изправят против себе си, а против неверната информация. По-слабият субект обаче не е податлив да разделя информацията, която има, и личността, която съставлява. За него е повече от значимо всичко негово (дори мислите и знанията му) да е вярно и безпогрешно. Така една научена единица информация в детството остава непроменена в светогледа му до гибелта му. 

И тук се класират добре популистите, които ги водят за носа. Така виждате по какъв начин хора не имат вяра на науката, на историята, на естествените медии; вместо това се смеят под публикации за убийството на украински деца, смятайки, че всичко в медиите е неистина, просто тъй като то опонира на наученото в детството – безпогрешността на „ братушките “. 

Заради това и избират да имат вяра на продънени „ уеб сайтове “ за „ вести “, в които и едно грамотно, без правописна неточност, заглавие няма. 

Ето по този начин стигаме и до вярата да вземем за пример на съседите ни в Северна Македония, че ние сме най-голямата опасност за тях. 

Проучване: Гражданите в РСМ възприемат България като най-голяма опасност за страната...???

Не желая да отчайвам никого там, само че простата истина е, че ние рядко се сещаме за тях в всекидневието си, камо ли да сме им опасност. Не се сещаме, в случай че някой професионален „ ръчкач “ и „ създавач на кавги “ не получи предписание да почне да всява разкол – ту от едната страна на границата, ту от другата. Бивши сътрудници на комунистическата власт, през днешния ден окопали се като „ учени “ или „ публицисти “, или „ министри “ (и в двете страни) предизвикат я скандал, я сборичкване, я подправена опасност и се подпали отново остарялата „ ненавист “. Кавичките са ви ясни, нали?

Както и македонците нямаше да се сещат за нас, в случай че не им сипваха кофи с неистини и агитация. 

Но всичко това се случва, единствено тъй като „ почвите “ в главите и на едните, и на другите, са удобни среди за виреене на тъпотии – дълго време са били промивани тези мозъци, дълго време масите са ИЗБИРАЛИ да имат вяра в неистини, тъй като са привикнали с тях, комфортни са им. Уютни са им. 

В България да вземем за пример по този начин се прокарват опорките, че едно време, при бай Тошо, по соца и така нататък се е живеело по-добре. Разбира се, къса информация на незапознатите (младите) или просто припомняне на предишното (на по-старите) е задоволително, с цел да потъне тази неистина, само че те избират да ѝ имат вяра. 

Ако сегашното е неудовлетворяващо, то предишното би трябвало да е било по-хубаво, нали? Защото бъдещето е „ скапано “. Да, скептицизмът е характерен за неудовлетворените от сегашното. И какво им остава? Едното минало. 

Казват, че тогава нямало закононарушения. Имаше. 

Казват, че било по-евтино. Не беше. Като цифрово изражение, да само че като стойност – не. Ако един тв приемник струваше 400 лева (и се намираше и запазваше „ с връзки “), то една заплата на, да речем, инженер, беше 150-180 лева Да вземем 180 лева Един тв приемник се купуваше с 2,22 работни заплати. Сега междинната работна заплата (1927 лева за юни – данни на НСИ) може да ти купи ТРИ огромни (43 инча) смарт тв приемника. За хладилници, коли и други сходни – да приказваме ли?

А по отношение на престъпността…

Да я „ няма “ и да „ не разрешават да се написа за нея “ са две разнообразни неща. 

Ето ви информация от март 1989 година, когато соцносталгиците твърдо застъпват тезата, че тая ми ти престъпност я е нямало. 







Ха! Какво излиза? Че е имало престъпност, не по-малка, ами дори… повече и по-зловеща. Но по това време, в случай че си спомняте, „ Работническо дело “ пишеше за „ престъпност “ от вида: „ хулигани разрушиха павилион за вестници “, никакви убийства, никакви неприятни вести. То и „ луди “ нямаше, нали? Защото ги криехме по „ санаториуми “ (тип затвори) в планините и горите тилилейски. 

Но, както казахме, когато покажеш доказателства на човек, който не желае да има вяра, той ги назовава „ неистини “. 

А това, за което първоначално говорихме – „ мнозина се концентрират в това да напишат дадена дума или фразеология, да попаднат в даден уебсайт, да прочетат дадена неистина и да се задоволят с „ проучването “ си “. Ето:

Има доста хора които си вършат „ инспекциите “ на обстоятелствата по следния метод: те имат вяра, че има „ нацисти в Украйна “, да речем; само че, с цел да се уверят, че са прави, влизат в Гугъл или във Фейсбук и пишат словосъчетанието: „ нацисти в Украйна “. Не друго, а точно „ нацисти в Украйна “. 

Не им хрумва друго. И по този метод влизат в уеб сайтове, писали за „ нацисти в Украйна “, тъй като по този начин работят логаритмите. Така се нагазва в блатото, по този начин намираш ТОЧНО това, което искаш да намериш; и след това казваш: ето, търсих и открих, изследвах нещата. 

Лъжите, когато ги търсиш и ги искаш, са ОЩЕ по-лесни за намиране. Особено когато ги търсиш по „ основна дума “. И това не е инцидентно, направено е да е по този начин. 

А, сред другото… водещата илюстрация е на BANKSY. На нея анархисти са се строили на опашка, с цел да си купят тениска, на която написа „ Унищожи капитализма “ и коства $30. Надявам се, виждате за какво е тук тази илюстрация. 

_______________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР