Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция.

...
Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция.
Коментари Харесай

Властите проверяват данни за пострадал при труса в Турция българин

Има данни за един потърпевш българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се ревизира и се чака удостоверение. Това съобщи пред вицепремиерът и министър на вътрешните работи от служебното държавно управление Иван Демерджиев.
Още по темата
Няма данни за други потърпевши българи все още, сподели още той.

Още в първите часове на нощта след земетресението, нашите служби са влезнали в връзка с турските служби за гражданска отбрана. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са ограниченията, които би трябвало да се подхващат и помощта, която би трябвало да се окаже на Турция. Служба " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " е почнала връзка с турската страна, с цел да уточнят какво им е належащо.

За Турция, с два " Спартана " са отпътували 58 чиновници на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оживели отдолу под руините, посочи Демерджиев. Спасители от БЧК, дружно с 5 подготвени кучета също отпътуват за Турция. Българските спасители ще отидат там, където изискат турските управляващи - евентуално в най-тежко засегнатите региони.

Демерджиев обясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с филантропична помощ - палатки, артикули и материали от първа нужда. " Всичко, което бъде поискано в тази тенденция, имаме подготвеност да го осъществим ", сподели Демерджиев.

Той посочи, че България е била една от първите европейски страни, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че в случай че, не дай си Боже, сходно злополучие засегне България, всичко належащо е направено и на база на наличния запас имаме подготвеност да реагираме.

" Много огромна покруса споделя Турция. Такава не се е случвала от земетресението през 1999 година, което аз претърпях, което беше с магнитуд от 7,4. При него починаха над 18 хиляди души ", изясни пред  кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Турция Нахиде Дениз.

Тя посочи, че земетресението не е било усетено в Истанбул.

" Над 10 окръга в Югоизточен Анадол с близо 5 млн. души население са мощно потърпевши. Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби. Съобщава се за 1498 жертви, само че допускам, че цифрите ще усилят. Над 8 хиляди са ранените. Разрушени са над 2500 здания, а няколко села са сринати изцяло със селата ", добави Нахиде Дениз.

Досега не се е случвало в един ден да ударят две трусове с идентична мощ - със 7,7 по Рихтер и със 7,6 по Рихтер. И двете са пагубни. Според турските сеизмолози едното земетресение е подтикнало другото. Възможно е да се засилват и други разломи в други елементи на страната ", уточни тя.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви в обществените мрежи, че екипите на спешната дирекция на Столична община са пристигнали на летището в Адана, Турция.

" 6 души от нашето звено, оборудвани със профилирана техника за търсене и избавяне, са част от българския избавителен екип, който тази заран отпътува с двата самолета " Спартан " на Министерство на защитата, с цел да помогне на потърпевшите от разрушителното земетресение в Турция ", написа в профила си във Фейсбук Фандъкова и продължава:

" Екипите ни разполагат с 2 аварийно-спасителни автомобила с ремаркета и нужното съоръжение за осъществяване на избавителни действия - термокамери, виброкамера, дрон с термокамера, телескопична камера за търсене с опция за директна връзка с потърпевшите ".

По думите ѝ съвместните дейности за помощ на потърпевшите от земетресението са организирали дружно с президента Румен Радев и Министерство на защитата. В българския избавителен екип са чиновници на " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столична община, Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и лекари от Военно здравна академия, отбелязва градоначалникът и изрича съболезнования към околните на умрелите и на ранените в Турция и Сирия.

" Нека всички спасители да се върнат живи и здрави, и да окажат помощ на допустимо най-вече потърпевши ", написа още кметът на София Йорданка Фандъкова.



 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР