Има да се свърши страшно много работа от много гледни

...
Има да се свърши страшно много работа от много гледни
Коментари Харесай

Надежда Йорданова се надява на консенсус в парламента за промяна в Конституцията

Има да се свърши ужасно доста работа от доста гледни точки. Това разяснява правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка правосъдната промяна преди националния конгрес на " Да, България " за избирането на нов водач на партията.

Тя открои, че се работи върху проектозакона за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдилищата, като следва подготовка на една по-мащабна смяна в Закона за правосъдната власт от позиция на състезанията и атестирането на магистратите, самостоятелност на съдиите и възстановяване работата на Висш съдебен съвет.

Подготвя се механизъм в НПВУ за търсене на отчетност и механизъм за надзор над основния прокурор. Предстои законопроектът за изменение и допълнение на Закона за домашното принуждение до края на февруари да влезе в Министерски съвет. Предстои да бъде променена и наредбата на Закона за висшето обучение в частта за компетентност " Право ".
 Надежда Йорданова е подготвена да изиска още веднъж оставката на основния прокурор Иван Гешев
Надежда Йорданова е подготвена да изиска още веднъж оставката на основния прокурор Иван Гешев

Прокурорът, проверяващ основния прокурор, ще бъде избиран инцидентно за всеки съответен случай

Йорданова настоя да има механизъм, при който основният прокурор да бъде разследван, когато има нещо неправилно. Идеята е да има задоволително почитан магистрат за задачата, като към сегашния миг се планува да е арбитър с опит в наказателното правосъдие. Изборът ще бъде юридически посредством Висш съдебен съвет на правила на инцидентното систематизиране на делата, изясни министърът.

По думите ѝ би трябвало да има гаранция, че кариерата на въпросния магистрат ще продължи необезпокоявано от основния прокурор. В взаимозависимост от съответната обстановка би трябвало да има опция основният прокурор да бъде отстраняван от служба, с цел да не въздейства върху следствието против него.

Най-ефективната мярка за въвеждане на ефикасен надзор при следствие и търсене на отговорност на основния прокурор е смяна в Конституцията , акцентира Йорданова. Тя се надява Народното събрание да реализира консенсус по тематиката.
 До шест месеца Гешев ще е заменен, уверен Николай Радулов
До шест месеца Гешев ще е заменен, уверен Николай Радулов

Нямало обаче по какъв начин да се случат упованията основният прокурор да бъде зрелищно арестуван
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР