Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у

...
Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Има четири вероятни сценария на епидемията у нас

 Има четири сюжета за развиването на епидемията на ковид у нас и повишаването на броая на инфектираните. Това съобщи пред Нова тв математикът от Българска академия на науките и член на Националния действен щаб проф. Николай Витанов.

" Най-благоприятният сюжет е внезапно всички да стартират да съблюдават ограниченията, по този начин като се съблюдаваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко евентуален. Има различен сюжет, който е релативно оптимистичен. Той е споделя по този начин – 80-те % от хората, които съблюдават ограниченията, да не престават да ги съблюдават и част от останалите 20% стартират да спазват  тези ограничения. Тогава на края на август ще имаме най-малко 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000. Следващият сюжет е по-песимистичен. При него тези 80% не престават да си съблюдават ограниченията, а останалите не ги съблюдават. В този случай в края на август ще имаме най-малко 16 000 случая, а в края на септември –  поне 25 000. Четвъртият сюжет ще се случи е здравната система стартира да отхвърля ", изясни проф. Николай Витанов.

Той допуска, че при него броят на инфектираните ще доближи шестцифрено число в късната есен.

" Ако нещата в България се развиват по неподходящия сюжет може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи ", сподели още проф. Витанов.

" Животът може да си продължи, просто хората би трябвало да се пазят. Там е разковничето. Пазете себе си и околните си. Дезинфекцирайте се, мийте си ръцете. Внимавайте, когато сте на публични места с доста хора ", поучава експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР